Poels grijpt net naast eindzege in Luxemburg

Wielrenner Wout Poels heeft zaterdag de koninginnenrit gewonnen in de Ronde van Luxemburg. In het eindklassement eindigde de klimmer van de ploeg Vacansoleil-DCM gisteren als tweede, slechts twee seconden achter de Deense winnaar Jakob Fuglsang. De Luxemburgse favoriet Frank Schleck, ploeggenoot van Fuglsang, eindigde met een achterstand van vijf seconden als derde.

Poels (24) maakte zaterdag in een lastige etappe over 205 kilometer van Eschweiler naar Differdange deel uit van een kopgroep met een sterk blok van Radioshack-Nissan: Fuglsang, Schleck en de Duitser Andreas Klöden. Op de steile Col de l’Europe opende Schleck de aanval. Alleen Poels en Fuglsang konden volgen. In de eindsprint bleek Poels sneller dan Fuglsang, die wel de leiderstrui veroverde. In de slotrit, gewonnen door de Belg Jürgen Roelandts, kwam de eindzege van Fuglsang niet meer in gevaar. „Met die drie man uit dezelfde ploeg was ritwinst het maximaal haalbare voor mij en de ploeg”, zei Poels na zijn tweede plaats in het eindklassement.

In Frankrijk won Luke Durbridge van Greenedge gisteren de proloog van het Critérium du Dauphiné. De Australische tijdritspecialist bleef de Brit Bradley Wiggins op het 5,7 kilometer lange parkoers een seconde voor. Beste Nederlander was Lieuwe Westra van Vacansoleil-DCM, die op zeven seconden als twaalfde eindigde. Rob Ruijgh, ploeggenoot van Westra, eindigde acht tellen achter de winnaar op de veertiende plek.

De Dauphiné geldt als een belangrijke voorbereidingskoers voor de Ronde van Frankrijk, met een lange tijdrit en enkele zware bergetappes in de Alpen. Van de Tourfavorieten maakte Wiggins, terug van een hoogtestage op Tenerife, gisteren de beste indruk. Ook Cadel Evans presteerde goed na een hoogtestage in de Sierra Nevada: negende op zes seconden van Durbridge. Andy Schleck eindigde op 29 seconden niet eens bij de beste honderd. De Raboploeg mikt op dagsuccessen in de Dauphiné. De kopmannen Robert Gesink, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk komen pas volgende week aan de start in de Ronde van Zwitserland.