Poels grijpt net naast de eindzege in Luxemburg

Het verschil tussen de Nederlandse renner en winnaar Jakob Fuglsang was slechts twee seconden.

ROTTERDAM. Jakob Fuglsang heeft gisteren de Ronde van Luxemburg gewonnen. De Deense wielrenner van RadioShack-Nissan zag zijn leiderstrui niet meer in gevaar komen in de slotetappe, die werd gewonnen door de Belg Jürgen Roelandts. Wout Poels van Vacansoleil eindigde als tweede in het eindklassement. Het verschil tussen de Deen en de Nederlander in de eindklassering bedroeg slechts twee seconden. De Luxemburger Fränk Schleck eindigde op vijf seconden als derde.

Fuglsang greep zaterdag de leiding in de Ronde van Luxemburg door als tweede te finishen in de koninginnerit. Na 205 kilometer hield Poels zijn medevluchters, behalve Fuglsang ook diens ploeggenoot Schleck, achter zich. De etappe van Eschweiler naar Differdange werd kleur gegeven door een vroege ontsnapping, met daarin de Nederlander Albert Timmer. De kopgroep werd op 35 kilometer van de finish ingehaald. Daarna opende Schleck de aanval op de Col de l’Europe. Hij kreeg Poels, Fuglsang en Andreas Klöden mee. Nadat Klöden was gelost, rekende Poels op de streep af met zijn overgebleven concurrenten en behaalde zijn eerste seizoenszege.

In Frankrijk won Luke Durbridge van Greenedge gisteren de proloog van het Critérium du Dauphiné, een belangrijke voorbereidingskoers voor de Ronde van Frankrijk. De Australische renner bleef de Brit Bradley Wiggins van Sky op het 5,7 kilometer lange parkoers een seconde voor. Beste Nederlander was Lieuwe Westra van Vacansoleil, die als twaalfde eindigde. novum