Over de haag

GroenLinks kan heus...

Volgens kandidaat-lijsttrekker Tofik Dibi moet de zoektocht naar regeringsmacht van GroenLinks niet „wanhopig” worden. Maar zo in de laatste dagen van zijn strijd om het lijsttrekkerschap met Jolande Sap gaf hij dit weekend toch maar een schot voor de boeg. GroenLinks heeft heus genoeg zwaargewichten om te kunnen meeregeren, zei hij tegen nu.nl. Zijn concurrente Sap? Die mag van Dibi naar Financiën.

... met pacifist Van Gent

Dibi zag nog meer ministerskandidaten in zijn partij: oud-partijleider Paul Rosenmöller kon naar Sociale Zaken, Femke Halsema naar Justitie. En Ineke van Gent, de enige GroenLinkser die tegen de politietrainingsmissie naar Uruzgan stemde, is volgens hem geschikt voor Defensie. Zij dacht daar zelf anders over en reageerde gisteren gelijk op Twitter: „Minister van defensie lijkt mij het minst voor de hand liggen ;-)” Mócht Dibi aanstaande woensdag winnen, dan heeft hij gelijk iets uit te leggen.

Eén kopje Kappeyne

Waarom heeft het gezicht van politiek protestants Nederland uit de jaren zestig en zeventig, Barend Biesheuvel, geen naar hem vernoemde vergaderzaal in het gebouw van de Tweede Kamer? Dat vroeg de auteur van zijn biografie, Wilfred Scholten, zich af. De Kamer kent wel een Thorbecke-, Groen van Prinsterer- en Pim Fortuyn-zaal. Het probleem: er zijn te weinig zalen te vergeven. En iemand anders is eerst. De overleden VVD-politica Annelien Kappeyne van de Coppello heeft voorrang, zegt Kamervoorzitter Gerdi Verbeet al. Zij had al een zaal – maar die werd omgebouwd tot een koffiezaak.

Van PVV in Limburg...

Toen de PVV zitting nam in het Limburgse college van Gedeputeerde Staten, leek de nieuwe machtspositie van die partij te bevestigen. Nu bestuurt de PVV op provinciaal niveau nergens meer mee en heeft Limburg sinds vanmiddag een nieuwe coalitie: CDA, VVD en PvdA. De coalitie, met een meerderheid van slechts een zetel, presenteerde aan het begin van de middag haar akkoord. In eerste instantie was ook GroenLinks bij de onderhandelingen betrokken. Maar vooral de Limburgse VVD vond die partij te veeleisend, waarna er gedrieën verder werd gepraat. Een ander voorteken?

...naar PVV in Brussel

Stoelendansje bij de PVV. Europarlementariër Barry Madlener keert na de verkiezingen terug in de Tweede Kamer. Dat maakt de weg vrij voor Laurence Stassen om leider van de PVV-delegatie in Brussel te worden. Nu is ze dat nog in Limburg, de enige plek waar de PVV ooit in het bestuur zat tot Stassen ruzie kreeg met het CDA. Nu mag ze Europa in.

Nog 100 dagen peilen

Het is nog precies honderd dagen tot de verkiezingen: betrouwbare peilingen zijn meer dan welkom. Maar welke? De VVD haalt nu 32 zetels bij de Politieke Barometer (van Ipsos Synovate) en slechts 25 bij Maurice de Hond. Bij hem krijgt de voormalige gedoogpartner PVV weer 24 zetels, liefst vijf meer dan bij een derde peiler, TNS Nipo. Zo kan je als politicus natuurlijk nooit beleid maken.