Oranje: 5-sterrenhotel en nieuw bed

Een luxehotel in het centrum van Krakau met uitzicht op de rivier Wisla. Vijf sterren, dus van alle gemakken voorzien. Kamerprijs: 200 euro per nacht. De spelers en de begeleidingsstaf van het Nederlands elftal hebben een goed gevulde minibar en een wereld aan tv-zenders tot hun beschikking, inclusief betaaltelevisie. Er is Portugese tv, zodat die EK-tegenstander goed kan worden geanalyseerd. Natuurlijk is er permanent beveiliging en zijn er nieuwe bedden.

Na een middagvlucht vanaf Schiphol zou de Nederlandse selectie vanavond haar intrek nemen in Sheraton Krakow. Morgen traint Oranje voor het eerst in het Reymana Stadion van Wisla Krakau. Woensdagavond is de enige openbare training. Hiervoor zijn alle 25.000 kaarten verkocht.

Met het Sheraton Hotel heeft de KNVB bewust gekozen voor het drukke centrum van Krakau. Er is daar genoeg afleiding, is de gedachte. Krakau ligt op bijna 1.200 kilometer van het Oekraïense Charkov, waar Nederland zaterdag zijn eerste groepswedstrijd speelt tegen Denemarken.

De Oranje-internationals moeten hierdoor tijdens de groepsfase zes keer een vlucht van tweeënhalf uur maken. In totaal leggen ze per vliegtuig ongeveer 7.000 kilometer af. De spelers zeggen dat geen probleem te vinden – in de buitenlandse competities doen ze niet anders. Wesley Sneijder: „Als wij met Inter in Italië ergens anders moeten spelen, gaan we vaak met het vliegtuig.” Maar sportarts Babette Pluim zegt: „Het is niet ideaal als voetballers ’s nachts na een wedstrijd terugvliegen, terwijl ze eigenlijk zouden moeten slapen.”

Van de Poolse specialiteiten zullen de spelers niet veel proeven. Een Nederlandse kok zal in het Sheraton plaatsnemen achter het fornuis en zijn eigen gerechten bereiden.