Ophef over kernkoppen op onderzeeërs Israël

Israël rust onderzeeërs die in Duitsland zijn gebouwd uit met kernkoppen. De Duitse regering weet dat officieel niet, maar is eigenlijk trots.

Onderzeeërs die Duitsland aan Israël levert, worden uitgerust met kernkoppen. Dat gerucht deed in Berlijn al jaren de ronde, maar een uitgebreid onderzoek van het Duitse weekblad Der Spiegel heeft dat nu bevestigd.

De Duitse regering wil er niet veel over kwijt. Volgens woordvoerder Steffen Seibert „zet de bondsregering met de levering van de onderzeeërs het beleid voort van eerdere regeringen”. Bovendien, zegt Seibert, worden de onderzeeërs ‘kaal’ opgeleverd en doet de bondsregering „niet mee aan speculaties over latere bewapening”. Waarmee hij maar wil zeggen dat de rest de verantwoordelijkheid is van de Israëliërs.

Achtereenvolgende Duitse regeringen hebben tot nu toe altijd volgehouden niets te weten van een eventuele kernbewapening. Maar Lothar Rühl, oud-staatssecretaris van Defensie, bevestigt in Der Spiegel opmerkingen van hoge ambtenaren van het ministerie dat de regering er altijd van uit is gegaan dat de onderzeeërs zouden worden uitgerust met kernkoppen.

Israël spreekt officieel nooit over zijn kernwapenprogramma. Minister van Defensie Ehud Barak zei dit weekeinde tegen Der Spiegel dat de Duitsers „trots kunnen zijn dat ze het voortbestaan van de staat Israël voor vele jaren hebben veiliggesteld”.

In de jaren negentig van de vorige eeuw leverde Duitsland de eerste drie onderzeeërs aan Israël. Vorige maand volgde een vierde, in de Dolfijn-klasse, en tot 2017 komen er nog twee bij. De onderzeeërs worden gebouwd op de rederij Howaldtwerke in Kiel en Duitsland neemt – als een soort herstelbetaling na de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog – ongeveer een derde van de kosten voor zijn rekening.

Een hoge Israëlische marineofficier zei bij de aankomst van de vierde onderzeeër in Israël in de krant Haaretz dat ze kunnen worden uitgerust met „alle mogelijke raketten”. Volgens militaire deskundigen gaat het meestal om kruisraketten. Die hebben een reikwijdte van 1.500 kilometer en kunnen kernkoppen bevatten. De onderzeeërs – die permanent voor de Israëlische kust op en neer varen – passen in de defensiestrategie, waarin het land bij een aanval onder alle omstandigheden in staat is tot een reactie.

De Duitse oppositie eist opheldering. Volgens Rolf Mützenich, buitenlandwoordvoerder van de SPD, werd als rechtvaardiging voor de leveringen tot nu toe altijd gesteld dat de onderzeeërs een onderdeel vormen van Israëls conventionele afschrikkingssystemen.

Jürgen Trittin, fractieleider van de Groenen, herinnerde er in de krant Die Welt aan dat er niets terecht is gekomen van de voorwaarden die Duitsland aan de levering heeft gesteld, onder andere met betrekking tot de nederzettingenpolitiek en de bouw van een zuiveringsinstallatie in Gaza.

Maar volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken behoort „het recht van Israël om in veiligheid te leven tot de uitgangspunten van de Duitse politiek in het Midden-Oosten”.

Volgens CDU-parlementariër Philipp Mißfelder (CDU) dwingen „agressieve tegenstanders in de regio [...] onze vrienden om zichzelf te beschermen. Duitsland helpt terecht, omdat Israël deel uitmaakt van onze gemeenschap van waarden en normen en we het enige land met een pluriforme democratie in het Midden-Oosten willen helpen.”