Onrust in Vlaanderen over bezuinigingen

Bij culturele instellingen in Vlaanderen is hevige onrust ontstaan over aanstaande bezuinigingen. Onder meer het Filmfestival Gent, La Petite Bande, het Gent Jazz Festival, Musical van Vlaanderen en Zita Swoon dreigen hun subsidies van de Vlaamse regering geheel kwijt te raken.

Vorige week maakte de Vlaamse minister van Cultuur Joke Schauvliege de adviezen openbaar van de beoordelingscommissies voor kunst en cultuur in Vlaanderen. Daaruit bleek dat vijftien organisaties positief werden beoordeeld, maar toch niet in aanmerking komen voor geld van de overheid. „Goed gewerkt, prima examen, zegt de adviescommissie. Maar toch krijg je een nul”, stelt Johan Petit van theatergroep Martha!tentatief vandaag in De Standaard vast.

Het is voor het eerst dat een Vlaamse minister van Cultuur de adviezen openbaar maakt. Schauvliege zegt dat ze daarmee toont dat ze „transparant” te werk gaat – volgens haar deden er lijstjes de ronde die niet correct waren. Tegelijk is duidelijk dat er weinig ruimte zal zijn om van de adviezen af te wijken. Aan het eind van deze maand zal Schauvliege, van de christen-democratische CD&V, een beslissing nemen. Voor de komende drie jaar is 87 miljoen euro beschikbaar. De afgelopen periode was dat zo’n 90 miljoen.

Naast de instellingen die hun subsidies verliezen, zijn er ook die fors minder zullen krijgen, zoals de dans- en theatergroep Les Ballets C de la B van Alain Platel (van 950.000 naar 530.000 euro) en Troubleyn van Jan Fabre (van 997.000 naar 840.000 euro).