Omslag Kuifje in Amerika is duurste striptekening

De originele tekening voor de cover van de eerste druk van het tweede Kuifje-album Tintin en Amérique (Kuifje in Amerika) heeft afgelopen weekeinde tijdens een veiling in Parijs 1,3 miljoen euro opgebracht. Het is daarmee de duurste striptekening ter wereld.

Het werk in Chinese inkt en waterverf van de Belgische striptekenaar Hergé (echte naam Georges Remi, 1907-1983) toont Kuifje met cowboyhoed, zittend op een rots en etend uit een pannetje, terwijl zijn hondje Bobbie op een kluif kauwt. Maar terwijl de reporter en zijn trouwe metgezel genieten van hun eten worden ze van achteren beslopen door Indianen.

De tekening uit 1932 is volgens veilinghuis Artcurial aangekocht door een Tintinofiel die anoniem wenst te blijven. Vier jaar geleden werd de covertekening door de verkoper aangekocht voor 750.000 euro. Het is slechts één van de vijf originele covers in inkt en waterverf die er van Kuifje bestaan. Drie van de vijf covers zijn in het bezit van de Stichting Moulinsart, die de nalatenschap van Hergé beheert.

Strips worden volgens het veilinghuis steeds vaker gezien als kunstobjecten. De originele albums van Kuifje en alle afgeleiden behoren tot de duurste objecten, omdat er van De Avonturen van Kuifje slechts 23 titels verschenen.

In totaal werden in Parijs een 300-tal Kuifje-objecten en 400 albums geveild, samen goed voor een opbrengst van 3,3 miljoen euro. Ook geveild werden zeldzame exemplaren van de albums Kuifje in de Sovjet-Unie en Kuifje in Congo.