Omroepen willen verbod op nieuwe tv-gids van De Telegraaf

De publieke omroep, SBS en RTL overwegen een kort geding aan te spannen tegen De Telegraaf, om diens tv-gids te verbieden. De krant bracht zaterdag voor het eerst een tv-gids met programmagegevens voor de hele week uit, zonder toestemming van de omroepen en zonder voor de gegevens te betalen. De omroepen noemen dat diefstal.

De omroepen bezitten de auteursrechten op de programmagegevens van radio en televisie; belangrijk omdat ze hiermee het lucratief uitbaten van hun televisiegidsen beschermen tegen concurrenten van buitenaf. Erik Kroeze, woordvoerder van de NPO, koepelorgaan van de publieke omroep: „Met de opbrengst van de gidsen maken wij tv-programma’s. Als die inkomsten dalen, kunnen we minder programma’s maken. De Telegraaf snijdt dus het publiek in de vingers. Wij zijn verplicht om onze rechten zelf te exploiteren. Anders zouden we belastinggeld weggeven.” Een woordvoerder van SBS zegt onaangenaam verrast te zijn. „Ons is niet om toestemming gevraagd.”

De strijd om de programmagegevens, die al 25 jaar sleept, kwam onlangs in een versnelling. De Tweede Kamer kwam met een amendement op de Mediawet, om de gegevens vanaf 1 januari 2013 vrij te geven voor tv-gidsen van derden, indien die er 1,95 cent per gedrukt exemplaar voor betalen. Op 1 maart stelde het Europese Hof van Justitie – in een uitspraak over Britse voetbalwedstrijdkalenders – dat dergelijke data vrij verkrijgbaar moeten zijn.

De Telegraaf wil niet betalen. „We menen nu in de uitspraak van het Europese Hof voldoende houvast te hebben om de gegevens gratis te publiceren” zegt Frank Volmer, directeur Telegraaf Media Nederland. De krant krijgt de programmagegevens gewoon van de omroepen. „We mochten ze alleen niet een week vooruit publiceren.” Vooralsnog zit de tv-gids zes weken lang in de weekendbijlage. „We willen onderzoeken of de lezers er net zo enthousiast over zijn als wij.”

Volgens juristen is de uitspraak van het Europese Hof echter niet eenduidig. Het zou gaan om pure gegevens, in dit geval: programmatitel en tijdstip. De toelichting zou wél onder het auteursrecht vallen. De Telegraaf biedt ook een korte toelichting bij de programma’s.

Kamerlid Anouchka van Miltenburg (VVD), mede-opsteller van het amendement op de Mediawet: „Het was een mooi amendement, maar ik zou gelukkig zijn als mijn amendement overbodig wordt. De gegevens zouden gratis moeten zijn.”

Het ministerie van OCW zegt de Europese uitspraak te bestuderen, en blijft bij het standpunt vóór vrijgeven van programmagegevens te zijn, tegen een redelijke vergoeding. Het Commissariaat voor de Media: „Het is niet onze rol om de programmagegevens te handhaven, dat moet de overheid doen.”