Offensief tegen verspilling van medicijnen en verband

Zorgorganisaties gaan de strijd aan tegen de verspilling van medicijnen, verbandmiddelen en hulpmiddelen.

Uit een recente peiling van thuisorganisatie Buurtzorg is gebleken dat patiënten in de thuiszorg voor gemiddeld zo’n honderd euro aan overgebleven medicijnen, verbandmiddelen en andere materialen thuis hebben liggen.

Demissionair minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) deed vandaag een oproep aan apothekers, farmaceutische bedrijven en producenten om de verspilling tegen te gaan. Dat kan bijvoorbeeld door de medicijnen in kleinere hoeveelheden te verpakken. Vaak wordt maar een deel van de inhoud gebruikt.

Apothekersorganisatie KNMP geeft graag gehoor aan Schippers’ oproep. „Alle kleine beetjes helpen”, zegt een woordvoerder. De landelijke huisartsenvereniging LHV zegt dokters aan te zullen sporen zuinig te zijn met het voorschrijven.

Ook de patiëntenfederatie NPCF heeft van verkwisting in de zorg ook een speerpunt gemaakt. In 2006 constateerde het Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik dat jaarlijks voor bijna 100 miljoen euro aan ongebruikte medicijnen wordt teruggebracht naar de apotheek of als afval in de chemokar wordt gestort.