Nieuwe bedden voor alle spelers

Een luxehotel in Krakow, voorzien van alle gemakken, met een eigen kok en goed beveiligd. Daar verblijft het Nederlands elftal tijdens het EK.

Henk Stouwdam

Redacteur Voetbal

A view shows a room at the Remes hotel in Opalenica, west of Poznan, November 24, 2011. The hotel was chosen by Portugal's soccer team to act as their hub for the Euro 2012 soccer championships. Picture taken November 24, 2011. REUTERS/Piotr Skornicki/Agencja Gazeta (POLAND - Tags: SPORT SOCCER TRAVEL) (EURO 2012 Team Hotel) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. POLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN POLAND
A view shows a room at the Remes hotel in Opalenica, west of Poznan, November 24, 2011. The hotel was chosen by Portugal's soccer team to act as their hub for the Euro 2012 soccer championships. Picture taken November 24, 2011. REUTERS/Piotr Skornicki/Agencja Gazeta (POLAND - Tags: SPORT SOCCER TRAVEL) (EURO 2012 Team Hotel) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. POLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN POLAND REUTERS

Als Robin van Persie tijdens het EK voetbal in Krakow uit zijn hotelraam kijkt ziet hij een straat, een fietspad en een gazon met zitjes aan de rivier Wisla. Maar de spits van het Nederlands elftal ziet vooral het leven.

Als Cristiano Ronaldo zo’n 450 kilometer noordelijker in Opalenica op hetzelfde tijdstip uit zijn hotelraam kijkt ziet hij een schommel, een glijbaan, een klimrek, een fontein, wat houten optrekjes van een driving range voor golfers, maar vooral heel veel gras. De spits van het Portugese elftal blikt in een oneindige verte.

Opmerkelijk, dat verschil in hotelkeuze. Waar de zogenaamd nuchtere Nederlanders kiezen voor een verblijf met afleiding, geven de als levenslustig te boek staande Portugezen de voorkeur aan rust. Met één overeenkomst: beide landen vonden een onderkomen dat bijna 1.200 kilometer is verwijderd van het Oekraïense Charkov, waar ze elkaar op zondag 17 juni in hun laatste groepswedstrijd treffen.

Mooi strak hotel met veel glas en een atrium, dat Sheraton in de historische stad Krakow. Vijf sterren, dus van alle gemakken voorzien. Kamerprijs: zo’n 200 euro per nacht.

Mooi, romantisch, met rieten kap bedekt hotel, dat Remes Sport & Spa in Opalenica, een dorpje diep weggestopt op het Poolse platteland nabij Poznan. Een sterretje minder dan het hotel in Krakow, met een schappelijke kamerprijs van zo’n 70 euro per nacht.

Twee EK-deelnemers, twee opvattingen. Ook over openheid. De Belgische hotelmanager Stijn Oyen in Krakow en de KNVB zijn allerminst scheutig met informatie over het hotel van Oranje. Vanwege privacy en uit het oogpunt van veiligheid, zegt men. Met uitzondering van de verblijfkosten voor de Portugese voetballers beantwoordt in Opalenica hotelmanager Jakub Wrobinski alle vragen en opent hij alle deuren.

Hoeveel kamers de Nederlandse voetbalbond heeft gereserveerd? Blijft geheim. Zal wel rond de zestig zijn, het aantal waarover Portugal beschikt in Opalenica. Maar daarmee hebben de Portugezen het volledige hotel tot hun beschikking. De Nederlanders bezetten in dat geval nog lang niet eenderde van de 232 kamers in Sheraton. Verblijven de voetballers van Oranje misschien op één verdieping? De vraag stellen, is hem beantwoorden? Oyen ontkent het niet.

Wrobrinski op zijn beurt laat trots de suite zien waar de Portugese bondscoach Paulo Bento verblijft. Aardig detail: het enorme tv-scherm kan de trainer zo draaien dat hij ook vanuit bad kan kijken. Alle spelers slapen in Remes op de tweede verdieping in kamers met een vide waar het bed staat; ze moeten dus de trap op om te kunnen slapen.

De kamers van de Nederlandse voetballers zijn ietsje groter dan die van hun Portugese collega’s, maar ook traditioneler ingericht. Een bed, een bureau, een zitje en een televisie. De spelers van Oranje hebben ook een beter gevulde minibar en de wereld aan tv-zenders tot hun beschikking, inclusief betaaltelevisie met pornokanalen. Opvallend: de Nederlanders kunnen de Portugese televisie ontvangen, een service waar de Portugezen speciaal om hebben moeten vragen.

De speciale wensen van voetballers zijn schijnbaar uniform, want zowel de Nederlanders als de Portugezen verzochten om snel internet en een kingsize bed voor alle spelers. In Krakow is de wifi-infrastructuur speciaal voor de voetballers aangepast. Bovendien zijn alle kamers van nieuwe bedden voorzien. Diezelfde operatie wordt ook uitgevoerd in Opalenica.

Dan het eten. Dat mag vooral niet te Pools zijn. De voetballers krijgen voedsel uit eigen keuken, bereid door eigen koks. In Sheraton kan de Nederlandse kok de plaats innemen van de Poolse, die op zijn beurt chef-kok van het Poolse voetbalteam is. In Remes krijgt de Portugese kok een plaats naast zijn Poolse collega. „Kunnen ze van elkaar leren”, zegt Wrobinski met een brede lach.

Een gevoelig onderwerp is de beveiliging. Althans in Sheraton. Oyen wil niet meer kwijt dan dat er intern standaard een 24-uursbeveiliging is. Daaraan worden tijdens het EK de beveiligers van de UEFA toegevoegd. In Opalenica is het simpel, zegt Wrobinski. „De enige weg naar het hotel wordt voor het publiek afgesloten.” En op het hotelterrein worden de Portugezen beveiligd door functionarissen van zowel het hotel als de UEFA. Daarnaast worden de zes voetbalvelden voor het hotel door grote schermen aan het zicht onttrokken.

Het nadeel van hun stadshotel is dat de Nederlandse voetballers naar de training vervoerd moeten worden. Zij gebruiken daarvoor het Reymana Stadion van Wisla Krakow, op zo’n tien minuten rijden. Overigens een prachtige accommodatie, dat voor de twee (verplichte) openbare trainingen plaats biedt aan 25.000 toeschouwers. En de verwachting is dat die ook zullen komen.

De Portugezen lopen de deur van het hotel uit en staan op het trainingsveld. Van de zes velden hebben ze er twee tot hun beschikking. De accommodatie van de plaatselijke voetbalclub met duizend plaatsen, pal naast het hotel, gebruikt Portugal voor de twee openbare trainingen, terwijl in het clubhuis de dagelijkse persconferenties worden gehouden. Nederland ontvangt de pers in het Reymana Stadion en het nabij Sheraton gelegen hotel Kossak.

Geen zorgen over het welzijn van de voetballers, vooral niet die uit Portugal. De Oranje-spelers mogen dan over een sauna, fitness- en massageruime en een zwembad beschikken, de Portugezen zijn voor hun lichamelijke verzorging nog ruimer bedeeld. Maar hun wellnessresort is dan ook gespecialiseerd, met als extraatjes modderbaden, stenenmassage en een kuur in een bad van bier.

    • Henk Stouwdam