Nederland is topland

Het Nederlandse beachvolleybal zit in de lift. Sanne Keizer en Marleen van Iersel pakten in eigen land de Europese titel.

Scheveningen 2-6-2012 Beachvolley EK 2012 Kwartfinales dames Marleen van Iersel en Sanne Keizer tegen de Belgen Mouha en Gielen . Foto Floren van Olden

Scheveningen. Het mulle zand in Scheveningen voelt vertrouwd aan voor Sanne Keizer (27) en Marleen van Iersel (24). Tijdens de lange voorbereiding op de Spelen trainen ze regelmatig onder moeilijke omstandigheden. Geen bikini’s dit keer, maar een degelijke wetsuit. Die blijkt prima te functioneren: de dames pakken de Europese titel en gaan vol vertrouwen op jacht naar olympische goud.

Keizer en Van Iersel kwamen in de finale geen moment in moeilijkheden tegen de Grieksen Maria Tsiartsiani en Vasiliki Arvaniti. Ze wonnen met klinkende cijfers: 21-17 en 21-11. „Een gemakkelijke wedstrijd”, meent Keizer. „Sinds de kwartfinales halen we het niveau dat we straks nodig hebben in Londen. Dit is onze eerste grote titel, maar ik vind het nu al reëel dat wij goud pakken in Londen”, zegt ze.

Op de prachtige binnenplaats aan de Horse Guards Parade in Londen moet het over twee maanden gebeuren. Keizer en Van Iersel weten al maanden dat ze mogen afreizen. Voor het mannenkoppel Emiel Boersma en Daan Spijkers is dat anders: voor hen was het Europees kampioenschap een van de laatste mogelijkheden om punten te verdienen voor de kwalificatie.

Boersma (31) en Spijkers (25) verloren de finale in twee sets van de Duitse oud-wereldkampioenen Julius Brink en Jonas Reckermann. Niet veel later kunnen ze alweer lachen. Ze weten dat deze finaleplaats hun beste prestatie ooit is. Door hun zilveren medaille maken ze nog altijd kans op olympische kwalificatie. „We verdienen een bak punten”, zegt Spijkers, die weet dat een plek bij de beste zestien op de geschoonde wereldranglijst volstaat. „We kruipen dichterbij. Een jaar geleden had ik dit nooit kunnen denken. We moeten nog één, twee plekken stijgen. Daarvoor hebben we nog twee wedstrijden. Ik geef ons 51 procent kans het te halen.”

De kwalificatieprocedure blijft een doorn in het oog van de spelers. In theorie kunnen ze zich via de Continental Cup begin juli ook nog plaatsen. Volgens Boersma heeft de bond een foutje gemaakt in de puntentelling. „Het is allemaal erg onduidelijk. Bizar dat we zolang moeten wachten op zekerheid.”

Tijdens het EK in eigen land is duidelijk dat de Nederlanders zich kunnen meten met de toplanden. In Scheveningen bereiken zes Nederlandse koppels de kwartfinales, waarvan twee zelfs de finale bereiken. De al voor Londen geplaatste routiniers Richard Schuil (39) en Reinder Nummerdor (35) vliegen er in de kwartfinales uit. Ze verliezen van hun trainingsgenoten Boersma en Spijkers. „Fysiek kwamen we tekort”, zegt Nummerdor. „Maar ik vrees nergens voor. Wij pieken in Londen.”

De goede prestaties van de Nederlanders maken dat het Beach Stadium in Scheveningen het hele weekend goed is gevuld. Dat verrast Michel Everaert, directeur beachvolleybal bij de Nederlandse volleybalbond, geenszins. „De sport maakt in ons land een spectaculaire groei door. Acht jaar geleden waren er slechts vier verenigingen. Nu 150. Uit onderzoek blijkt niet voor niets dat beachvolleybal bij de Spelen de best gewaardeerde televisiesport is. ”

De ambities van de bond rijken verder dan Londen. In 2015 zal Nederland het WK beachvolleybal organiseren. De speellocaties zijn spectaculair, verzekert Everaert. Hij somt op: de Dam in Amsterdam, het Centraal Station in Rotterdam, de Markt in Apeldoorn en natuurlijk het strand van Scheveningen. „Het is ons doel om tegen die tijd de grootste zomersport van Nederland te zijn. Olympisch goud zou ons daarbij enorm helpen.”

Voor Keizer en Van Iersel is het nog even wennen, zo’n eerste grote titel. Uit enthousiasme gooien ze hun zojuist gewonnen beker van het podium. Dat was iets te uitbundig. „We genieten hier enorm van”, zegt Keizer, ondertussen een biertje drinkend. „Dat heb ik wel verdiend. En het is ook nog eens handig. Ik hoop dat de dopingcontroleur hierdoor minder lang op ons moet wachten.”

    • Jens Pauw