Merkel ziet Europese bankenunie zitten, maar niet onmiddellijk

Name: DV1191188.jpg Caption: A handout picture released by German government shows European Commission chief Jose Manuel Barroso (R) speaking with German Chancellor Angela Merkel on a balcony at the German Chancellery in Berlin on June 4, 2012 during their meeting. Barroso is on a tour of European capitals for talks on the eurozone crisis ahead of a crunch summit this month. RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BUNDESREGIERUNG / GUIDO BERGMANN" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS IPTC Date: 00:00 04/06/12 Arrival Date: 20:14 04/06/12
Name: DV1191188.jpg Caption: A handout picture released by German government shows European Commission chief Jose Manuel Barroso (R) speaking with German Chancellor Angela Merkel on a balcony at the German Chancellery in Berlin on June 4, 2012 during their meeting. Barroso is on a tour of European capitals for talks on the eurozone crisis ahead of a crunch summit this month. RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BUNDESREGIERUNG / GUIDO BERGMANN" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS IPTC Date: 00:00 04/06/12 Arrival Date: 20:14 04/06/12 De Duitse Bondskanselier Angela Merkel in gesprek met Jose Manuel Barroso op een balkon in Berlijn. Foto AFP / Bundesregierung / Guido Bergmann

Bondskanselier Angela Merkel staat niet onwelwillend tegenover de creatie van een Europese bankenunie, maar ziet dit wel als een project voor de langere termijn.

Zij reageerde hiermee op het voorstel van de Europese Commissie om op deze manier de markten meer vertrouwen te geven in het economisch herstel van de eurozone, meldt persbureau AP.

Merkel: meer Europa nodig, niet minder

De vorming van een bankenunie is riskant voor rijke landen als Duitsland, omdat zij vrezen noodlijdende banken van andere eurolanden te moeten redden. Merkel praat vanavond met de voorzitter van de EC, Jose Manuel Barroso, in Berlijn over de mogelijkheid om banken te plaatsen onder supervisie van een Europese autoriteit.

Merkel liet voorafgaand aan dat gesprek weten dat de eurozone “meer Europa” nodig heeft, “niet minder”, maar zei wel dat een bankenunie niet een snelle oplossing van de bankencrisis in Europa zorgt. Barroso benadrukte tegenover de pers ook de noodzaak om op zowel korte als lange termijn effectief op te treden tegen de crisis die Europa in haar greep houdt. Barroso:

“Ik denk dat het belangrijk is om signalen te geven dat we bereid zijn alles te doen wat nodig is om de stabiliteit van de euro te garanderen. We moeten praten over de toekomst van de EU, een toekomst met een politieke unie. Dingen moeten sneller gaan in Europa, we moeten door.”

‘EUROBONDS MIDDEL OM ZWAKKE LANDEN TE STEUNEN’

Naast de vorming van een bankenunie, lijkt ook de creatie van zogeheten eurobonds geen taboe meer in Europa. Duitsland is nog steeds fel tegen deze Europese staatsobligaties, maar vandaag liet demissionair staatssecretaris Ben Knapen weten voor de invoering van deze schuldenpapieren te zijn in een interview met NRC Handelsblad.

Barroso en de nieuwe Franse president François Hollande zien de spoedige introductie van euro-obligaties als een middel om de zwakke landen te steunen. Nederland en Duitsland voelen hier niets voor, omdat daarmee voor de zwakke landen een belangrijke prikkel wordt weggenomen om hun economieën te hervormen.

a href=”http://www.nrc.nl/interactieve-kaart-economische-crisis-in-de-eu/”>Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis