Maurice de Hond versus 'universitaire mensen'

Op de dag van de eindronde in de laatste Franse presidentsverkiezingen plaatsten Parijse correspondenten geheimzinnige boodschappen op Twitter. Het weerbericht zou in Holland 51 graden voorspellen en in Hongarije slechts 49.

Het is namelijk in Frankrijk, net als in sommige andere landen, bij wet verboden om in de laatste periode voor verkiezingen de resultaten van peilingen te publiceren. Die zouden immers de kiezer kunnen beïnvloeden.

Dat argument wordt in de aanloop naar onze Kamerverkiezingen op 12 september weinig gehoord, maar de verschillende peilingen staan wel meer onder vuur dan ooit, voor zover ik mij kan herinneren. Niemand wil hier een publicatieverbod, maar kort na elkaar gaven wel twee televisieprogramma’s ruim baan aan kritiek op met name Maurice de Hond, de bekendste van de peilers.

In het mediaprogramma De waan van de dag (VARA) van vorige week vrijdag en in Buitenhof (AVRO/VARA/VPRO) van zondag werd de kritiek verwoord door wat De Hond „universitaire mensen” noemt, namelijk respectievelijk Philip van Praag en Jean Tillie, beiden politicoloog.

Ze lijken het in grote lijnen onderling eens: de media geven te veel aandacht aan peilingen die onbetrouwbaar zouden zijn en elkaar ook nog eens tegenspreken.

Er zijn er op dit moment vier. EenVandaag heeft een opiniepanel. Nieuwsuur gebruikt De Politieke Barometer van Synovate Ipsos. TNS NIPO maakt eigen peilingen. En die van De Hond ( Peil.nl) worden gebruikt door De wereld draait door en Pauw & Witteman.

Inderdaad is de VVD bij Synovate nu de grootste partij met 32 zetels en bij De Hond de derde met 24, na SP en PVV.

In Buitenhof verdedigde De Hond zich met verve. Hij geeft toe dat kleine verschuivingen van een of twee zetels niet significant zijn, maar dat het hem vooral gaat om trends, zoals de snelle groei van de SP en de halvering van GroenLinks.

Het is niet helemaal eerlijk dat juist De Hond zo hard wordt aangepakt. Bij de vorige verkiezingen zat hij er niet ver naast, zoals nu wel wordt beweerd. Hij had alleen de PVV te klein voorspeld, zoals bijna iedereen.

Als personificatie van de peilin- gen, en dat al 35 jaar, vangt hij de meeste wind. Je kunt het hem niet kwalijk nemen dat er zo veel concurrentie is en dat de mediavraag naar nieuws over een zeteltje meer of minder zo is toegenomen.

Waar de verdediging van De Hond mistig wordt, is met de stelling dat de behoefte aan peilingen wordt gevoed door een democratisch tekort. De tegenstelling tussen zakenman De Hond en de wetenschappers lijkt wel te passen in zijn eigen analyse van een kloof tussen laag en hoog opgeleiden.

    • Hans Beerekamp