Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Libische militie neemt vliegveld Tripoli in na verdwijnen leider

Caption: Picture shows Tripoli International Airport during a ceremony on April 20, 2012 that Libya's interim government takes control of the airport from a coalition of brigades from the city of Zintan that had been guarding the facility since the liberation of the capital in August 2011. The revolutionaries of Zintan announced today that they are handing over the airport to the transitional government of Libya. AFP PHOTO/STR
Caption: Picture shows Tripoli International Airport during a ceremony on April 20, 2012 that Libya's interim government takes control of the airport from a coalition of brigades from the city of Zintan that had been guarding the facility since the liberation of the capital in August 2011. The revolutionaries of Zintan announced today that they are handing over the airport to the transitional government of Libya. AFP PHOTO/STR Tripoli International Airport op archiefbeeld 20 april 2012. Foto AFP

Een Libische militie heeft het vliegveld van Tripoli omsingeld en ingenomen met tanks en gewapende voertuigen. Volgens ooggetuigen is geweervuur te horen. Het vliegverkeer naar Tripoli wordt omgeleid.

Dat meldt persbureau AP. De militie uit Tarhouna‬, tachtig kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad, eist dat leider Bou Ajeela al-Habshi wordt vrijgelaten. Habshi verdween gisteravond nadat gewapende mannen hem meenamen, het is onduidelijk of hij is opgepakt door de autoriteiten of door een rivaliserende militie.

Twitter avatar jenanmoussa Jenan Moussa Katiba controlling #Tripoli airport now demanding release of Bou Ajeela Al Habshi, the head of #Tarhouna Military Council. (@akhbar) #Libya
Twitter avatar libyansrevolt moez معز Exchange of anti-aircraft fire heard from #Tripoli international airport a few minutes ago #Libya

Update 16.21 uur
GPD-journalist Harald Doornbos twittert:

Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos #Libie Da’s snel. Tripoli-airport schijnt weer (half) open te zijn. Militie afgedropen.

‘Chaos’ op vliegveld

Volgens ooggetuigen heerst er “chaos” op het vliegveld. Het verkeer wordt door voertuigen van de Tarhouna-militie tegengehouden. Ook vliegtuigen op de landingsbanen zijn omsingeld en mogen niet vertrekken. Een bron op het vliegveld meldt aan persbureau AFP dat sommige passagiers al in hun vliegtuigen gestapt zijn en nu geen kant meer op kunnen.

De actie van de Tarhouna‬-militie lijkt er echter op te wijzen dat zij mogelijk de militie uit Zintan, die de beveiliging van het vliegveld in handen hebben, verdenken. Deze militie heeft ook Saif al-Islam Gaddafi in handen. Volgens het officiële staatspersbureau Lana wil de militie uit Tarhouna met de bestorming van het vliegveld de Libische autoriteiten onder druk zetten om de mysterieuze verdwijning van leider Habshi te onderzoeken.

‘Actie weerspiegelt vooral situatie in het land’

NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants vermoedt dat de inname van het vliegveld iets te doen heeft met de militie uit Zintan, maar in een verdeeld land als Libië is dat moeilijk te zeggen. Bovenal illustreert dit volgens haar de problematische situatie in het land. Roelants:

“Je zou kunnen opmaken uit de actie van de Tarhouna-militie dat zij de militie uit Zintan verdenken van het laten verdwijnen van hun leider. Maar bovenal weerspiegelt de omsingeling van het vliegveld de blijvende instabiliteit van Libië. Bij dit soort gebeurtenissen vallen bovendien veel doden. Het land is verdeeld in kleine rijkjes van milities die elk hun eigen zware wapens hebben zoals tanks. En dit is zoals het gaat in Libië, er gebeurt wat en een militie gaat over tot actie.”

Verkiezingen worden naar alle waarschijnlijkheid uitgesteld

In Libië genieten de milities, die eerder streden tegen het regime van wijlen Moammar Gaddafi, grote macht. Botsingen tussen de milities en met de regering zorgen regelmatig tot het oplaaien van geweld in het land. Dat komt ook omdat veel milities zich weigeren te ontwapenen en hiermee oefenen zij macht uit op de regering. Er vinden nog regelmatig vergeldingsacties plaats tegen leden van het voormalige regime. Door deze zichtbare en blijvende instabiliteit, lijken nu ook de geplande verkiezingen uitgesteld te worden. Roelants:

“Het is nog maar de vraag of de verkiezingen die over twee weken gepland zijn door kunnen gaan. De Libische Overgangsraad en de kiescommissie hebben al geopperd om die uit te stellen.”