Kortkolom cultuur

Nominaties Louis d’Or en Theo d’Or bekend

Amsterdam. Hein van der Heijden, Herman Gilis, Mark Rietman en Wim Opbrouck maken kans op de Louis d’Or, de toneelprijs voor de beste mannelijke dragende rol van het seizoen. Dat werd zaterdag bekendgemaakt. Voor de prijs voor de beste vrouwelijke dragende rol, de Theo d’Or, zijn Marlies Heuer, Linda van Dyck en Bianca van der Schoot genomineerd. De genomineerden voor de Arlecchino en de Colombina, voor de beste mannelijke en vrouwelijke bijrollen, zijn respectievelijk Gijs Scholten van Aschat, Gijs Naber en Pierre Bokma, en Frieda Pittoors, Marieke Heebink en Silke Hundertmark. De winnaars worden bekendgemaakt op het Gala van het Nederlands Theater op 9 juni. Hans Teeuwen, Kasper van Kooten, Richard Groenendijk, Jan Jaap van der Wal en Maarten van Roozendaal werden genomineerd voor de Poelifinario, de grootste cabaretprijs van Nederland. De uitreiking daarvan is op 30 september. (NRC)

Bob den Uylprijs naar reisboek P.F. Thomése

Amsterdam. Schrijver P.F. Thomése heeft de negende Bob den Uylprijs gewonnen met Grillroom Jeruzalem. Daarin doet de schrijver verslag van een vijfdaagse reis naar Israël en de bezette gebieden. De jury van de 7.500 euro bedragende onderscheiding voor het beste reisboek roemt Grillroom Jeruzalem als een literair reisverslag, „waarin geen platgetreden paden worden betreden, en waarin Thoméses ironie een sterk wapen is”. (NRC)

Frank Westerman stapt over naar De Bezige Bij

Amsterdam. Non-fictieschrijver Frank Westerman (De Graanrepubliek, El Negro en ik, Ararat) verruilt uitgeverij Atlas voor De Bezige Bij. Hij was een gezichtsbepalende auteur van uitgeverij Atlas. Het succes van zijn El Negro en ik, waarvoor hij in 2005 de Gouden Uil kreeg, markeerde mede de opkomst van de literaire non-fictie bij een breed publiek. Atlas werd begin 2012 samen met zes andere uitgeverijen van de VBK-uitgeversgroep samengevoegd tot een nieuw bedrijf: Atlas Contact. „Bij die reorganisatie zijn nieuwe schotten aangebracht tussen fictie en non-fictie, in redactie, marketing en verkoop waar ik heel ongelukkig mee was”, zegt Westerman. Atlas Contact-directeur/uitgever Mizzi van der Pluijm is het met die kritiek niet eens. „Frank is een heel goede schrijver en ik vind het spijtig dat hij vertrekt. Maar in onze uitgeverij denken wij nog precies zo over boeken als een jaar geleden. Wij zien non-fictie nog steeds als literatuur.” (NRC)

Debuutprijs strip naar ‘Binnenskamers’

Haarlem. De Comic House Debuutprijs 2012 voor het beste Nederlandstalige stripdebuut van de afgelopen twee jaar is toegekend aan Binnenskamers van Tim Enthoven. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 1.000 euro. „Een mooi, rustig verteld verhaal, waarin isolatie, angst, frustratie en andere belevingen van de hoofdpersoon op een eigen wijze in beeld zijn gebracht. Daarnaast is Tim Enthoven een heel goede tekenaar, die met esthetisch lijnwerk zijn karakters raak en geloofwaardig neerzet, en is de vormgeving van het boek zeer mooi”, aldus de jury. (NRC)

Nieuwe KunstRAI trekt 12.000 bezoekers

Rotterdam. De KunstRAI heeft dit jaar 12.000 mensen getrokken. Hoewel dat 9.000 bezoekers minder zijn dan vorig jaar naar Art Amsterdam kwamen, spreekt de organisatie van een succes omdat de beurs terugging van meer dan 100 naar 68 deelnemers. De KunstRAI kwam in plaats van Art Amsterdam en is onder nieuwe leiding georganiseerd. De KunstRAI is volgend jaar van 5 tot 9 juni.

(NRC)