Kortkolom buitenland

Birma zegt nucleair onderzoek te staken

Singapore. De Birmese regering heeft haar nucleaire onderzoek voor civiele doeleinden gestaakt. Dit heeft de Birmese minister van Defensie, generaal Hla Min, dit weekeinde op een conferentie over regionale veiligheid verklaard. De internationale gemeenschap vreesde, mede op grond van verklaringen van een in 2010 naar het buitenland uitgeweken militaire technicus, dat Birma een eigen kernwapenprogramma ambieerde. Volgens generaal Hla Min is er wel een nucleair programma geweest maar diende dit uitsluitend vreedzame doeleinden. (BBC, AFP)

Aanval met drone eist 15 levens in Pakistan

Miranshah. Bij een aanval met een onbemand Amerikaans vliegtuig in het Pakistaanse district Noord-Waziristan, dichtbij de Afghaanse grens, zijn vanmorgen vijftien mensen om het leven gekomen. Ze werden verdacht van militante activiteiten. Dit hebben Pakistaanse functionarissen bevestigd. Het is de derde aanval met een zogeheten drone in drie dagen. Volgens Amerikaanse bronnen was de aanval gericht op een basis van militante strijders. Recente aanvallen met drones hebben de toch al gespannen betrekkingen met Pakistan verder onder druk gezet. (Reuters, AP)

Afghanistan: NAVO bevrijdt hulpverleners

Kabul. Commando’s van de NAVO hebben zaterdagmorgen vier ontvoerde hulpverleners – twee Afghanen, een Britse en een Keniaan – in het bergachtige noordwesten van Afghanistan bevrijd. Het viertal werkte voor de Zwitserse medische hulporganisatie Medair. Ze werden vorige maand gevangen genomen toen ze per ezel op weg waren naar een afgelegen kliniek. De ontvoerders hadden losgeld geëist voor de vrijlating. De internationale vredesmacht ISAF zei dat het om leden van de Talibaan ging, volgens de Afghaanse regering was het een criminele bende. (AP, Reuters)

Turks protest tegen plan beperking abortus

Ankara. Duizenden vrouwen en mannen hebben gisteren in Istanbul geprotesteerd tegen plannen van de regering van premier Erdogan om de mogelijkheden voor abortus te beperken. Op dit moment is abortus in Turkije toegestaan tot tien weken in de zwangerschap. Erdogan zei zaterdag in het zuidoosten van het land dat „niemand het recht heeft een foetus in een lichaam te aborteren”. Volgens analisten wil Erdogan Turkijes regionale macht schragen met een grote bevolking, en tevens het aantal etnisch Turkse geboorten stimuleren tegenover het hoge geboortecijfer bij de Koerdische minderheid. (AP)

Straf wegens plan voor aanval op Deense krant

Kopenhagen. Drie Zweedse mannen en een Tunesiër zijn vanmorgen door een rechtbank in Kopenhagen veroordeeld wegens plannen voor een terreuraanval op de krant Jyllands-Posten, die in 2005 als beledigend ervaren cartoons over de profeet Mohammed publiceerde. De vier waren eind 2010 aangehouden. Ze wilden bij hun aanval zo veel mogelijk mensen doden, zei de rechter. De drie Zweedse mannen hadden een Libanese, Egyptische en Tunesische achtergrond. Hun strafmaat zou vanmiddag bekend worden gemaakt. (Reuters)

Granaat in nachtclub, drie doden in Servië

Belgrado. Bij een granaataanval in een nachtclub in de Servische stad Idvor zijn zaterdag drie doden gevallen, onder wie de dader. Acht mensen raakten gewond. De dader was toegang geweigerd tot de drukke nachtclub. Door de oorlogen in de jaren negentig zijn op de Balkan veel handgranaten en vuurwapens in omloop. (AP)