Kabinet wacht nog even met reiskostenbelasting

OV-chipkaartpoortjes op het station in Leiden. Foto NRC Handelsblad / Rien Zilvold

Het plan uit het Lenteakkoord om de reiskostenvergoeding te belasten wordt pas in september voorgelegd aan de Tweede Kamer. Dat blijkt vandaag uit de uitwerking van de fiscale maatregelen van het Begrotingsakkoord 2013, die demissionair staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De onbelaste kilometervergoeding voor woon-werkverkeer wordt uitgewerkt in het belastingplan voor 2013 dat op Prinsjesdag, een dag voor de verkiezingen, wordt ingediend. De Tweede Kamer stemt wel eerder over andere maatregelen uit het Lenteakkoord zoals de verhoging van de btw en de accijnzen op alcohol en tabak.

Partijen trekken handen af van de reiskostenmaatregel

De afgelopen week namen verschillende partijen afstand van de reiskostenmaatregel uit het akkoord. VVD, CDA, GroenLinks en ChristenUnie laten de maatregel in hun verkiezingsprogramma helemaal niet of niet voor treinreizigers terugkomen.

In NRC Handelsblad schrijft politiek redacteur Derk Stokmans vandaag dat de maatregel al is ingeboekt en 1,3 miljard euro moet opleveren. Elke partij die de maatregel wil terugdraaien moet het geld ergens anders vandaag halen.

“In de aanloop naar de verkiezingen lijken vier van de vijf partijen die het Lenteakkoord sloten, dezelfde boodschap voor de kiezer te hebben: die belasting van de reiskosten, dat was niet ons idee. (…) Maar wat al die partijen vóór die ophef zeiden, geldt nog steeds: wie 12 miljard binnen één jaar tijd wil bezuinigen, moet het geld ergens vandaan halen.”

En snel geld ophalen is het makkelijkst door extra belasting te heffen, schrijft Stokmans:

“Wie ook nog eens véél geld snel opwil halen, moet een belasting verhogen waar veel mensen last van hebben. En zo kwamen de partijen uit bij de reiskostenvergoeding. En bij de btw-verhoging, een impopulaire belastingverhoging die écht iedereen raakt. De reiskostenbelasting is dus ingeboekt. Elke partij die hem wil terugdraaien moet 1,3 miljard euro ergens anders vandaan halen.”

Vakbond CNV niet blij met ‘forenzentaks’

Persbureau Novum meldt dat mede gezien het uitstel van de wet, het erop lijkt dat de belasting op de reiskostenvergoeding er mogelijk helemaal niet komt. CNV zou daar blij mee zijn. De vakbond ziet niks in het plan en riep ‘politiek Den Haag’ vandaag op om ‘de forenzentaks’ af te schaffen. “Hierdoor komen veel mensen in de problemen”, volgens CNV-Vicevoorzitter Maurice Limmen.