‘Internationale gemeenschap moet toezien op vredesplan Syrië’

Caption: A man rides his bike in the centre of Homs June 3, 2012. Picture taken June 3, 2012. REUTERS/Waleed Faris/Handout (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Caption: A man rides his bike in the centre of Homs June 3, 2012. Picture taken June 3, 2012. REUTERS/Waleed Faris/Handout (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Een motorrijder in het centrum van Homs, 3 juni 2012. Foto Reuters / Waleed Faris

De internationale gemeenschap moet er op toe zien dat het vredesplan van Kofi Annan zowel door Damascus als de Syrische rebellen wordt nageleefd. Maar de bemiddelaar voor de Verenigde Naties en de Arabische is voorlopig nog niet voor om de waarnemingsmissie in Syrië uit te breiden.

Dat liet Ahmad Fawzi, de woordvoerder van Annan, vanmiddag weten. Dat meldt persbureau Reuters. Op dit moment zien zo’n driehonderd VN-waarnemers toe op het bestand in Syrië. Annan spreekt donderdag opnieuw de Algemene Vergadering toe over Syrië en ontmoet vrijdag ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton over de kwestie. Ook het hoofd van de Arabische Liga, secretaris-generaal, Nabil Elaraby reist deze week af naar de Verenigde Staten om met VN-ambassadeurs te spreken over de crisis in Syrië.

Syrië verkeert in ‘echte oorlog’

Afgelopen week vrijdag liet het Vrije Syrische Leger (FSA) weten dat het zich niet meer zou houden aan het vredesplan. De rebellen hadden na het bloedbad in Houla een ultimatum gesteld aan het regime van president Bashar al-Assad om zich te houden aan de beloftes het geweld te staken. Al had het FSA al een week eerder meteen na Houla het bestand eigenlijk al opgezegd, schreef onze correspondent Gert van Langendonck 29 mei in NRC Handelsblad.

In feite betekent dat, dat er niet echt meer sprake is van een staakt-het-vuren in Syrië. Volgens diplomaten suggereerde Annan zaterdag in Doha zelfs al dat zijn vredesplan de mislukking nabij is. Ze zeiden dat hij de internationale gemeenschap voor de keus stelde: of met haar volledige gewicht achter zijn plan gaan staan of een “plan B” opstellen om de crisis op te lossen.

President Assad sprak gisteren in het Syrische parlement over een “echte oorlog” in het land veroorzaakt door “buitenlandse samenzweerders” en “terroristen”.

‘Honderden bataljons staan klaar voor de strijd tegen Assad’

Syrische activisten kondigden vandaag de vorming van een nieuwe militaire coalitie gericht op het beter coördineren van gevechten tegen de troepen van Assad, meldt persbureau AP. Er zouden “honderden bataljons” klaar staan om het gevecht aan te gaan met het regime. Afgelopen weekend doodden Syrische rebellen zeker tachtig soldaten bij aanvallen op controleposten en gevechten met troepen loyaal aan Assad.

Het Syrische regime staat onder toenemende druk vanuit het westen vanwege het hardhandige neerslaan van de protesten in het land. Volgens activisten zijn er in de vijftien maanden durende opstand al 13.000 mensen omgekomen. De VN stelde het dodental een jaar na de opstand vast op 9.000, maar daar zijn inmiddels honderden doden bijgekomen.

    • Hans Klis