Iets meer agressie en Rus kan iedereen aan

Arantxa Rus staat vanavond in de achtste finales in Parijs tegen de Estse Kaia Kanepi. „Momenten van mentale zwakte zijn bij Rus in een jaar op één hand te tellen.”

Eén lachje in drie gewonnen partijen – meer niet. Toeschouwers krijgen zelden een kijkje in de ziel van Arantxa Rus, bijgenaamd het ‘IJskonijn uit Monster’. Haar glimlach in de partij tegen de Franse publiekslieveling Virginie Razzano, in de tweede ronde, was een zeldzaam moment van expressie. Rus ging in de tiebreak van de tweede set klaar staan om weer te serveren – ze dacht even dat het 5-5 stond en ze aan haar eigen servicegame bezig was. „Als mensen daarom moeten lachen, dan moet ik ook lachen”, zei Rus na afloop.

Kortom, het liefst houdt ze haar pokerface. Zo is de pezige speelster uit het Westland nu eenmaal op de tennisbaan: evenwichtig en stoïcijns. De 21-jarige Rus, die zaterdagavond tegen de Duitse Julia Görges de achtste finales van Roland Garros bereikte, hoeft niet zo nodig theater te maken op de tennisbaan. Laat haar prestaties maar spreken, zoals vorig jaar toen ze de Belgische topspeelster Kim Clijsters in de tweede ronde van het Franse grandslamtoernooi naar huis stuurde.

En dit jaar weer, nu de nummer 88 van de wereld met een plaats in de vierde ronde de beste prestatie van een Nederlandse op Roland Garros leverde sinds Brenda Schultz- McCarthy in 1993. Vanavond speelt Rus in de achtste finales tegen de Estse Kaia Kanepi, de nummer 25 van de wereld die zaterdag de Deense topspeelster Caroline Wozniacki uitschakelde.

Het maakt Rus niet uit wie ze tegenover zich heeft. Zaterdag trok tegenstandster Görges alles uit de kast om Rus uit haar spel te brengen. Elk punt van de Duitse speelster uit de top-30 ging gepaard met een kreet en een gebalde vuist richting haar Nederlandse opponent. Rond de klok van negen uur begon Görges al te klagen over de invallende duisternis en bij een 4-1 achterstand in de derde set vroeg ze ineens om een blessurebehandeling. Rus trok een truitje aan, negeerde de poeha bij haar tegenstandster en strafte even later het gemekker af door de beslissende set met 6-2 te winnen.

„Momenten van mentale zwakte bij Arantxa zijn in een jaar op één hand te tellen”, zegt Hugo Ekker per telefoon vanuit Parijs. Hij is als (scheidend) bondscoach van de nationale tennisjeugd al jaren betrokken bij de ontwikkeling van Rus, die in 2008 de Australian Open voor junioren won. „Ze blijft stoïcijns in situaties die anderen als hectisch ervaren. Zoals tegen Clijsters vorig jaar op het centercourt, toen ze gewoon doorging ondanks matchpoints tegen. Ze is introvert, komt misschien wat verlegen over, maar weet intussen heel goed wat ze wil.”

Soms vereist een partij meer energie en agressie, zegt Ekker. „En dan blijft ze helaas ook vlak.” Dat is het manco waaraan haar nieuwe Spaanse coach Mario Munoz moet schaven. Maar Ekker weet ook dat haar ingetogen karakter niet te veranderen is. „We proberen haar natuurlijk wel dingen aan of af te leren, maar je moet een tennistalent altijd haar identiteit laten behouden.”

Munoz beseft dat hij een rustige pupil onder zijn hoede heeft. „Ik denk niet dat ik of iemand anders in de wereld kan veranderen hoe ze is”, zei hij vorige week na een ochtendtraining. „Ze is erg rustig, ze zal nooit tegen zichzelf tekeergaan op de tennisbaan. Dat is goed, want ze zal nooit haar emoties tonen aan de tegenstander.”

Haar overwinning vorig jaar op Clijsters, toenmalig nummer twee van de wereld, was sensationeel. Op de persconferentie afgelopen zaterdagavond werd daar weer naar gevraagd. Maar de internationale pers weet inmiddels ook dat de Nederlandse geen spraakwaterval is. „Mijn spel komt gewoon het beste tot zijn recht op gravel”, was alles wat ze er in het Engels over te zeggen had. In het persmapje over Rus staat keurig dat ze niet genoemd is naar de Spaanse oud-topspeelster Arantxa Sanchez Vicario, die in het jaar voor Rus’ geboorte de eerste van drie titels op Roland Garros won.

Hoe ver kan Rus komen? In het grillige vrouwentennis, waar gisteren de nummer één van de wereld werd uitgeschakeld op Roland Garros (zie kader), lijkt alles mogelijk. Volgens coach Munoz heeft pupil Rus „het talent om iedereen te kunnen verslaan”, als ze haar spel verrijkt met wat agressie en beleving. „We zijn daar nu een aantal weken mee bezig en ik zie verbetering. Ze komt eraan.”

    • Bart Hinke