Horecakoepel dagvaardt vier grote brouwerijen

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil de grote Nederlandse bierbrouwerijen Bavaria, Grolsch, Heineken en het Belgische Inbev dagvaarden.

De Europese Commissie had de brouwerijen in 2007 veroordeeld voor verboden kartelvorming in de periode tussen 1996 en 1999. Vorig jaar verwierp het Gerecht van de Europese Unie in Luxemburg het beroep dat Heineken en Bavaria daartegen hadden aangetekend. Het beroep van Grolsch werd wel gehonoreerd. Inbev was de klokkeluider en kreeg daarom geen straf.

Voor koepelorganisatie KHN is de uitspraak in hoger beroep van het Europees Gerecht het bewijs dat er verboden afspraken waren gemaakt, waar vooral kleine cafébazen de dupe van zijn.

Via de Nederlandse rechter wil KHN schadevergoeding claimen. „Dat moet namelijk drempelverlagend werken voor Nederlandse horecabedrijven om zelf naar de rechter te stappen”, zegt een woordvoerder van de KHN. Ongeveer twintigduizend horecabedrijven zijn lid.

Schadeclaims moeten binnen vijf jaar na veroordeling via Brussel worden ingediend. Volgens de branchevereniging ondernemen vooral kleine ondernemers niet gemakkelijk actie tegen multinationals.

Of een uitspraak door een Nederlandse rechter voor meer schadeclaims zal zorgen, kan de KHN niet zeggen. Het kan wel verjaring voorkomen, meent de KHN. Na een nieuwe uitspraak gaat namelijk een nieuwe termijn in. Een nieuwe kans om aanspraak te maken op schadeclaims moet volgens KHN kleine ondernemers een extra middel geven om de machtspositie van de grote brouwers te doorbreken.

Onderzoek van de horecaorganisatie naar rendementen van bedrijven en hun relaties met brouwerijen toont aan dat een aantal zaken moeite heeft om het hoofd boven water te houden. Grote bierbrouwerijen zouden het de horeca nog steeds lastig omdat ze de markt domineren.