Het beste van Vimeo verzamelt zich in New York

Vimeo heeft een kundige jury ingezet die zich mag buigen over het enorme aanbod aan prachtfilmpjes, en in maarliefst dertien categorieën een winnaar aanwijst. Komende donderdag worden deze in New York bekroond met een heuse Vimeo Award. De finalisten mogen er zijn.

Per categorie wordt een prijs van vijfduizend dollar uitgedeeld. De overall-winnaar, dus het beste filmpje wint 25.000 dollar. Allemaal bedoeld om filmmakers te stimuleren zich verder te ontwikkelen.

Zo maakt in de categorie Documentaire de heerlijke tien minuten durende film Aquadettes kans op een Award. Een groep gepensioneerde dames doet samen in Californië aan synchroonzwemmen om in vorm te blijven. Een van hen ziet het zwemmen als een middel om met haar ziekte MS om te gaan.

Earth is genomineerd in de categorie Lyrical, die draait om de persoonlijke beleving die filmmakers hebben van de natuur. Een goede manier om weg te dromen bij magische beelden van de aarde.

Muziek vormt uiteraard een aparte categorie. Een persoonlijke favoriet: de fantasierijke clip Apache:

Maar na het zien van finalist Sweatshoppe in de categorie Captured behoort deze video wat mij betreft thuis onder het kopje must-see. In Europese hoofdsteden worden in de nacht films geschilderd op straat.

    • Annemarie Coevert