Handig hoor, alle duels in dezelfde stad

Het Nederlands elftal speelt alle EK-duels in Charkov, en verblijft in Krakow – bijna 1.200 kilometer verderop. De ploeg maakt dus aardig wat vlieguren.

Redacteur Voetbal

Krakow. Het Nederlands elftal speelt net als Spanje, Tsjechië en Zweden de eerste drie groepswedstrijden in dezelfde stad. Maar waar de Spanjaarden op een steenworp afstand verblijven van hun speelveld in het Poolse Gdansk, heeft Oranje voor een basiskamp gekozen op bijna 1.200 kilometer (hemelsbreed) van het stadion in het Oekraïense Charkov. „Sporters die een deel van hun nachtrust kwijtraken zijn altijd kwetsbaarder. Alleen als de voordelen opwegen tegen de nadelen is dit een verstandige beslissing”, zegt sportarts Babette Pluim.

Teammanager Hans Jorritsma ging jaren geleden al op zoek naar de meest geschikte uitvalsbasis voor Oranje. De KNVB kwam mede op aanraden van trainer Robert Maaskant uit bij de Poolse stad Krakow. Met name de trainingsfaciliteiten in het stadion van Maaskants voormalige club Wisla Krakow zijn in de ogen van Jorritsma top. Daarbij voldoet het Sheraton Hotel, gelegen aan de rand van de tweede stad in Polen, aan alle voorwaarden. Het vliegveld van Krakow ligt op zo’n twintig kilometer buiten de stad en er mag ook midden in de nacht worden geland.

Nederland had de keuze voor het basiskamp al bepaald voordat begin december vorig jaar bekend werd waar Oranje zou gaan spelen. Tot ontsteltenis van het begeleidingsteam, de technische staf en de spelers bepaalde nota bene oud-bondscoach Marco van Basten bij de loting in Kiev dat Nederland als groepshoofd van Groep B werd veroordeeld tot het spelen in Charkov. Nederland hield vast aan het basiskamp in Krakow en besloot drie keer heen en weer te gaan vliegen tussen Polen en Oekraïne. Oranje zal in de groepsfase zes keer een vlucht van 2,5 uur nemen en in totaal circa 7.000 kilometer afleggen.

De Nederlandse spelmaker Wesley Sneijder haalt zijn schouders op als hem wordt voorgelegd of hij niet opziet tegen het vele reizen met Oranje. „Nee, dat is voor mij geen punt. De meeste voetballers die zoals ik in een grote buitenlandse competitie spelen zijn dat gewend. Als wij met Inter ergens anders in Italië moeten spelen dan gaan we vaak met het vliegtuig.” En ook aanvoerder Mark van Bommel ziet het vliegen niet als een probleem. „In Zuid-Afrika moesten we tijdens het WK ook steeds vliegen. Dat was ook geen probleem.”

Sportarts Pluim, die bondsarts is van de tennisbond en heel vaak met reizende sporters te maken heeft gehad, wijst erop dat de ploeg wel een aantal preventieve maatregelen moet nemen. „Het is natuurlijk niet ideaal als voetballers ’s nachts na een wedstrijd terugvliegen, terwijl ze eigenlijk zouden moeten slapen. Spelers zouden op het vliegveld moeten kunnen rusten in plaats van te hangen. En de volgende dag zou je ze moeten laten uitslapen.”

Sportfysiotherapeut Rob Tamminga, die veelvuldig met profvoetballers werkte en hoofd is van de medische staf van het Nederlands honkbalteam, voorziet niet op voorhand grote problemen. „Neemt niet weg dat je vooral na afloop van de duels het een en ander goed moet managen”, stelt hij. „Spelers met klachten aan hun kuiten of scheenbeen zou je bepaalde kousen aan kunnen laten trekken. Het is ook heel belangrijk dat je op het voedingspatroon let. Laat de spelers bijvoorbeeld nog in het stadion na de wedstrijd wat eten. Jongens die moeilijk in slaap komen zou je een pilletje kunnen geven.”

Zowel Pluim als Tamminga wijst erop dat er ook medicatie voorhanden is voor spelers met vliegangst. „Er zijn cursussen om dat tegen te gaan. Maar je kunt ook het middel Oxazepam nemen, dat helpt om gevoelens van onrust en angst te verminderen”, vertelt Pluim. Tamminga: „Zo’n kalmeringsmiddel moet je natuurlijk niet in te korte tijd voor de wedstrijd innemen. Dan missen de voetballers scherpte. Maar ik ga ervan uit dat de artsen van de KNVB gepokt en gemazeld zijn.”

De verschillende kenners zijn het er over eens dat Nederland niet per definitie hinder hoeft te ondervinden van het vele reizen, maar in tegenstelling tot Spanje heeft Oranje er geen enkel voordeel van dat het drie wedstrijden in dezelfde stad speelt. Pluim: „Als ze dit bij Nederland van tevoren hadden geweten hadden ze denk ik een andere keuze gemaakt.”

    • Koen Greven