Frisse Franse death metal

FortaRock. 2/6 Park Brakkenstein, Nijmegen

Als er één festival is dat het stokje van het verdwenen Dynamo Open Air kan overnemen, is het FortaRock. De vierde editie van dit metalfeest in Nijmegen is dit jaar voor het eerst uitverkocht. Hoewel de publiekstrekkers het van meeschreeuwbare klassiekers moeten hebben, zijn er genoeg verrassingen.

Bij aanvang van het festival wordt de frisse death metal van het Franse Benighted enthousiast onthaald. En het is genieten met de hilarische glamrockers Steel Panther: stadionrock, lippenstift en haardossen als in een shampooreclame. Vrouwelijke fans die zonder waarschuwing de blote borsten tonen zijn bij Steel Panther geen uitzondering.

Opvallend goed uit de verf komt het IJslandse Sólstafir. Hun sfeervolle, melancholische postrock weet in de volle zon te overtuigen en tijdens de soms lange, duistere soundscapes blijft het toegestroomde publiek gebiologeerd hangen.

Juist de grote namen geven op FortaRock niet de meest gedenkwaardige concerten. Zo laat de Amerikaanse trashband Machine Head de publieksfavorieten achterwege, en zingt Robb Flynn uiterst vals. Ook de wat belegen meezingers van Anthrax, het vlakke Trivium, en de tamelijk plichtmatige show van Slayer beklijven niet. Ze spelen precies wat het evengoed enthousiaste publiek wil, maar het is weinig spannend.

Overtuigender is The Devin Townsend Project. De Canadees weet met zijn melige mimiek en sterke songs als geen ander het publiek te bespelen. „I’m too happy to be death metal!” roept hij bij het prachtige Life. Met het machtige Juular als afsluiter kan Townsend niet meer stuk in Nijmegen.

    • Peter van der Ploeg