Franse beul uit foute kamp

(FILES) - A file picture taken on February 27, 2012 in Paris, shows French journalist Eric Zemmour during a radio show at the RTL radio station studios. Zemmour is accused on May 28, 2012, by The Movement Against Racism and for Friendship between Peoples (Mrap) and anti-racist organization SOS RACISME for having used on RTL radio "racist " and " male chauvinist" comments against French Justice Minister, Christiane Taubira. AFP PHOTO / POOL / PHILIPPE WOJAZER
(FILES) - A file picture taken on February 27, 2012 in Paris, shows French journalist Eric Zemmour during a radio show at the RTL radio station studios. Zemmour is accused on May 28, 2012, by The Movement Against Racism and for Friendship between Peoples (Mrap) and anti-racist organization SOS RACISME for having used on RTL radio "racist " and " male chauvinist" comments against French Justice Minister, Christiane Taubira. AFP PHOTO / POOL / PHILIPPE WOJAZER AFP

Wat kan je als journalist zeggen of schrijven? En vooral: wat absoluut niet? Daarover is in Frankrijk andermaal een hevige polemiek ontstaan naar aanleiding van een item met journalist Eric Zemmour op radiozender RTL.

Zemmour, een soort Franse versie van Theo van Gogh die iedere ochtend een radiocolumn voorleest, trok vorige week fel van leer tegen de nieuwe minister van Justitie Christine Taubira, die afkomstig is uit Frans-Guyana, een buurland van Suriname.

„In enkele dagen heeft Taubira duidelijke keuzes gemaakt. Ze weet wie de slachtoffers zijn, en wie de beulen”, aldus Zemmour op RTL Radio. „Vrouwen en jongeren uit de banlieue zitten in het goede kamp, het zijn slachtoffers die beschermd moeten worden. De blanke man behoort tot het slechte kamp.”

Zemmour bestempelde Taubira ook als „een mama die haar kindjes beschermt. Die arme kindertjes die stelen, dealen, martelen, bedreigen, afpersen, verkrachten en ook wel eens moorden.”

Vooral de passage over de blanke man zorgde voor een hevige polemiek. Enkele antiracisme-organisaties hebben een klacht ingediend. Twee organisaties bestempelden de radiocolumnist als racistisch en misogyn. Vertegenwoordigers van SOS Racisme schreven in Le Monde dat Zemmour eerder op de bank bij een psychiater thuishoort dan op de radio. De journalist/columnist was eerder al veroordeeld voor racisme, nadat hij op tv had gezegd dat het overgrote deel van de drugdealers zwarten en Arabieren zijn.

Na zo’n eerder incident was Zemmour van de zender gehaald door de publieke omroep France2. Officieel omdat was gekozen voor een andere invulling van het journalistenpanel. Ook deze keer lijkt dat het geval. Volgens weekblad L’ Express keert Zemmour in september niet terug bij RTL, maar volgens Zemmour is die beslissing niet definitief en probeert het weekblad druk uit te oefenen op RTL om hem te ontslaan. Dat tilt de discussie naar een hoger niveau dan het vermeende individuele racisme. Is er bij de Franse media sprake van (zelf)censuur? Ja, zegt Zemmour, en hij geniet alvast de steun van Marine Le Pen, die zijn mogelijke ontslag een aanslag op het pluralisme noemde. Liefhebbers van Zemmour kunnen nog steeds ieder weekend terecht in Le Figaro Magazine, waarin hij een column heeft.

    • Dirk Vandenberghe