EK-boycot of niet? Vrijdag neemt het kabinet een besluit

Een gemeentewerker loopt langs een bord met het portret van Timosjenko in het centrum van Kiev. Foto Reuters / Gleb Garanich

Het kabinet besluit vrijdag tijdens de ministerraad of er een afvaardiging namens de Nederlandse regering afreist naar de EK-wedstrijden in de Oekraïne. Dat zegt een woordvoerder van minister van Sport Edith Schippers (VVD). Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zegt dat de beslissing ‘kort voor aanvang’ van het EK voetbal wordt genomen, meldt persbureau Novum. Het toernooi begint aanstaande vrijdag.

Rond het bezoek van hoogwaardigheidsbekleders aan de wedstrijden in Oekraïne is discussie vanwege de situatie van ex-premier Joelia Timosjenko. Zij zit in de cel vanwege machtmisbruik en ze zou in de gevangenis mishandeld worden. Volgens veel landen is Timosjenko slachtoffer van een politiek proces.

VVD-europarlementariër Hans van Baalen sprak onlangs met Timosjenko. Volgens hem wil ze niet dat het EK wordt geboycot. Het toernooi zou juist een groot sportfeest moeten worden.

Rosenthal kondigde eventuele boycot vorige maand aan

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) kondigde begin mei aan dat het kabinet van plan is het EK te boycotten als de situatie rond Timosjenko niet ‘zichtbaar verbetert’. “We zijn er op zich tevreden mee dat mevrouw Timosjenko is behandeld in een ziekenhuis met artsen van haar keuze en dat zij bezoek heeft mogen ontvangen”, zegt een woordvoerder van Rosenthal nu. Timosjenko heeft last van een hernia.

Bij de afweging om wel of niet te gaan wordt ook de opstelling van de andere EU-landen meegenomen, zegt het ministerie. Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso, de Duitse president Joachim Gauck en bondskanselier Angela Merkel hebben eerder aangegeven het EK te mijden als Oekraïne niet spoedig werk maakt van een verbetering van de mensenrechten. Rosenthal heeft met Europese collega’s besproken welke mogelijkheden er zijn om het land verder onder druk te zetten.