Dodenrit van spookschrijver

The Ghost Writer (Roman Polanski, 2010)SBS 6, 20.30 – 23.10 uur

Polanski’s thriller The Ghost Writer begint in regenachtig Londen, als een ghostwriter (Ewan McGregor) zijn nieuwe opdracht binnenhaalt. Hij moet de saaie memoires van de Britse ex-premier Adam Lang (Pierce Brosnan) herschrijven en toegankelijker maken voor een groot publiek.

Lang wordt door het Internationale Strafhof aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid. Toen hij premier was, leverde hij terroristen uit aan de CIA voor ‘waterboarding’. De permanent bewaakte Lang woont op Martha’s Vineyard, een geïsoleerd Amerikaans elite-eiland, in een kil modernistisch huis.

Daar aangekomen komt de arrogante en goedgebekte schrijver in een ingewikkelde intrige terecht. Is zijn voorganger echt door een ongeluk om het leven gekomen?

The Ghost Writer is gebaseerd op het boek The Ghost (2007) van de Britse schrijver Robert Harris, die samen met Polanski het scenario scheef. Hierin rekent de voormalig politiek journalist af met zijn teleurstelling over ex-premier Blair. De charmante, inhoudsloze Adam Lang en echtgenote Ruth, die als een Lady Macbeth zijn beslissingen influistert, zijn gemodelleerd naar Tony en Cheri Blair.

Polanski toont een sterk gevoel voor atmosfeer en The Ghost Writer bevat spannende scènes, zoals het hoort in een Hitchcockiaanse thriller. Vooral de scène waarin McGregor in de auto van zijn voorganger diens eerdere dodenrit dunnetjes overdoet, is gedenkwaardig.

André Waardenburg

    • André Waardenburg