Dirk Kuijt vertrekt naar Fenerbahçe

Voetballer Dirk Kuijt verhuist na het EK naar Istanbul. De Nederlandse international tekende gisteren een contract voor drie seizoenen bij het Turkse Fenerbahçe.

De 31-jarige Kuijt komt over van Liverpool, waar hij het afgelopen seizoen vaak op de reservebank zat. Kuijt speelde sinds 2006 voor de Britse volksclub. Daarvoor was de Katwijker actief bij de plaatselijke amateurclub Quick Boys en de profclubs FC Utrecht en Feyenoord.

Kuijt liet tegenover de NOS weten blij te zijn met zijn transfer. „Ik wilde nog een keer iets anders, een hele nieuwe uitdaging. En Fenerbahçe is een club die altijd voor de prijzen speelt. Dat sprak mij erg aan.”

Fenerbahçe kwam het afgelopen jaar meermalen negatief in het nieuws. De club is in Turkije betrokken bij een groot omkoopschandaal. De machtige voorzitter Aziz Yildirim wordt ervan verdacht wedstrijden gemanipuleerd te hebben en leiding te geven aan een criminele organisatie. De club mocht afgelopen seizoen door de verdenkingen niet deelnemen aan de Champions League. Het corruptieonderzoek is nog altijd niet afgerond, waardoor de kans bestaat dat Fenerbahçe de landstitel van 2011 kwijtraakt en wordt teruggezet naar een lagere divisie.

Afgelopen maand braken er nog hevige rellen uit bij een thuiswedstrijd van Fenerbahçe. Aartsvijand Galatasaray werd in het stadion van Fener landskampioen, waarna de fanatieke Turkse supporters delen van de tribune afbraken en stoeltjes het veld opgooiden. De spelers moesten onder politiebegeleiding het stadion verlaten. De politie moest pepperspray en waterkanonnen inzetten om de menigte in bedwang te houden.

Kuijt wordt de tweede Nederlander in de clubhistorie van Fenerbahçe. Een kleine tien jaar geleden ging Pierre van Hooijdonk hem voor. Van Hooijdonk werd door zijn vele goals erg populair bij de Turkse volksclub, waarmee hij twee keer kampioen werd. Later was Van Hooijdonk ook actief als assistent-trainer van het Turkse nationale elftal.

Fenerbahçe eindigde afgelopen seizoen als tweede in de Turkse competitie en kan zich via de voorrondes plaatsen voor de Champions League. De ploeg is daarin een van de mogelijke tegenstanders van Feyenoord, oud-werkgever van Kuijt.