Vier mannen veroordeeld voor wraakactie Mohammed-cartoons

Kantoor van de Deense krant Jyllands-Posten in Kopenhagen. Foto AFP / Martin Sylvest Andersen

De Deense rechtbank heeft vanochtend vier mannen veroordeeld voor het beramen van een grootschalige moordaanslag op werknemers van een krant in Kopenhagen, zo meldt persbureau Reuters. De aanslag was bedoeld als wraakactie voor de publicatie van een aantal spotprenten van de profeet Mohammed in 2005.

Het gaat om drie Zweedse mannen en een Tunesiër, die ieder claimde onschuldig te zijn. Een van de verdachten gaf wel aan illegale wapens te bezitten. Ze bereidden in 2010 een schietpartij voor in het kantoor van het dagblad Jyllands-Posten in de hoofdstad. De veroordeelden stonden al een tijdlang onder toezicht van Zweedse en Deense inlichtingendiensten, en werden in 2010, enkele uren voor de beraamde aanslag gearresteerd.

Krant plaatste cartoons met Mohammed afgebeeld met bom

De krant Jyllands-Posten plaatste in 2005 cartoons van Kurt Westergaard, waarin de profeet Mohammed afgebeeld werd met een bom. Dit leidde tot dagenlange gewelddadige protesten in islamitische landen.

Volgens de veiligheidsdiensten die de zaak een jaar geleden onderzochten waren de verdachten van plan om het kantoor van de krant te bestormen met illegale vuurwapens. “Ze wilden zo veel mogelijk mensen vermoorden,” aldus Jakob Scharf van de Deense veiligheidsdient PET. Het hoofdkantoor van Jyllands-Posten in Visby, vlakbij de stad Aarhus, was door de herhaaldelijke bedreigingen al streng beveiligd met een hek van een kilometer lang en 2,5 meter hoog.

De Deense cartoonist Kurt Westergaard werd zelf op Nieuwjaarsdag vorig jaar aangevallen door een 28-jarige Somalische man die met een bijl zijn woning binnendrong. Westergaard kon zich tijdig in veiligheid brengen. Volgens de Deense inlichtingendienst had de aanvaller banden met de Somalische radicaal-islamitische beweging Al-Shabaab.

    • Annemarie Coevert