De SP verkeert al in overwinningsroes

Kan het land nog zonder SP in de regering? Voor de leden is dat geen vraag meer. Het partijcongres wil die verantwoordelijkheid. Op naar het kabinet-Roemer I.

Emile Roemer zaterdag in het Chassé Theater in Breda, tijdens het partijcongres van de SP. Roemer werd opnieuw tot lijsttrekker van zijn partij gekozen.
Emile Roemer zaterdag in het Chassé Theater in Breda, tijdens het partijcongres van de SP. Roemer werd opnieuw tot lijsttrekker van zijn partij gekozen. Foto Maarten Hartman

Luister naar een willekeurig SP-lid en de boodschap is duidelijk:

„We zijn er helemaal klaar voor.”

„Kom maar op!”

„Het is tijd voor premier Roemer.”

En nee, gekscherend is dat allang niet meer bedoeld. Zo’n vijftienhonderd SP’ers bezochten zaterdag het congres van hun partij in Breda en daar ging het maar over één ding: de SP zal en moet de regering in. De euforie is nu, ruim drie maanden voor de verkiezingen, levensgroot. Zoals een van de leden vanaf het podium de zaal in riep: „Er is een grote eensgezindheid om te strijden voor een regering met de SP. We gaan voor het kabinet-Roemer I!”

Het gaat goed met de socialisten. Emile Roemer is een aansprekende, humoristische en welbespraakte partijleider, dat bleek ook zaterdag weer. In de peilingen is de SP soms de grootste, soms de tweede partij van Nederland. En als niemand straks met de PVV wil samenwerken – en de partij van Geert Wilders ligt na het mislukken van de Catshuisonderhandelingen slecht in Den Haag – dan lijkt een regering zónder SP onmogelijk.

Dat weten ze ook bij de SP. Partijleider Roemer, die zaterdag tot lijsttrekker werd gekozen, sprak over „historische tijden” en „een memorabel moment” voor de SP. „Wij staan op het punt ons te bewijzen als regeringspartij. Ik ben er klaar voor, de SP is er klaar voor.” De partij is bereid concessies te doen – „niet tegen elke prijs” zei Roemer er nog maar even voor de zekerheid bij.

De SP is nu vertegenwoordigd in het bestuur van veertien gemeenten en twee provincies. Landelijke verantwoordelijkheid is de logische laatste stap, vindt de partij. Ze heeft nu 15 zetels in de Tweede Kamer, maar staat in de peilingen consequent tussen de 25 en 30 zetels.

Nare bijkomstigheid tijdens de dag was de aftocht van partijvoorzitter Jan Marijnissen, die in de pauze onwel werd en naar het ziekenhuis moest worden afgevoerd. Hij is daar gedotterd en heeft twee stents gekregen. Later op de dag werd hij – in afwezigheid – opnieuw tot partijvoorzitter gekozen. Marijnissen moet nog een paar dagen ter observatie in het ziekenhuis blijven.

Vanaf zijn ziekenhuisbed had hij naar het optreden van Roemer gekeken en ervan „genoten”, liet de partij ’s avonds in een verklaring weten. Ook Marijnissen is klaar om zijn partij voor de eerste maal in het geschiedenis het kabinet in te zien gaan. Nu de kiezers nog.

    • Oscar Vermeer