De jacht op het nieuwe Wordfeud is begonnen

Smartphonebezitters konden er de tweede helft van vorig jaar niet omheen: iedereen speelde Wordfeud, een Scrabble-variant voor Android en iOS. Wordfeud dankte zijn succes aan het netwerkeffect, zegt Gert Jan Spriensma van onderzoeksbureau Distimo, dat de verkopen van apps in de gaten houdt. „Om het spel leuker te maken nodigde iedereen zijn vrienden uit, waardoor het snel groeide.” De truc zat vervolgens in de meldingen: deed je tegenstander een zet, dan kreeg je daar bericht van. Je hoeft niet constant aan je telefoon gekluisterd te zitten, maar kan wel tussen de bedrijven door een potje spelen.

De populariteit van woordspellen is een teken dat de smartphone gemeengoed is geworden. En dus is ook de jacht begonnen op de volgende woordhit. We hebben Draw Something en Rumble al gehad, die je net als Wordfeud asynchroon met vrienden speelt. Ben je toe aan iets nieuws? Dan zijn dit geslaagde alternatieven. Vooral geschikt voor anglofielen, want deze games hebben geen Nederlandse taaloptie.

1Spelltower

iOS

Stijlvolle Boggle-variant met een handvol slim uitgebalanceerde spelvarianten, waarbij je steeds het scherm leeg moet spelen. Met een groene letter verwijder je de hele rij. Gaandeweg wordt het lastiger, door letters die alleen weggaan als je een langer woord maakt. Bekijk ook de geniale website: spelltower.com.

2Puzzlejuice

iOS

Combinatie van Tetris, kleurenpuzzels en wederom Boggle. Ruim blokjes op, in rijen of kleurgroepen, zodat het letters worden, waarna je woorden mag gaan zoeken. Deze combo werkt niet helemaal intuïtief en daardoor juist zo verfrissend: het voelt onnatuurlijk om steeds te schakelen tussen blokjes rangschikken en woorden spellen.

3Quarrel

iOS, Xbox 360, Facebook

Landjepik als woordenstrijd: Risk meets Scrabble. Als je met een andere speler vecht, doe je dit door ieder een woord te maken uit dezelfde acht willekeurige letters. Elke letter heeft een bepaalde waarde, en elke speler mag zoveel letters gebruiken als hij soldaatjes heeft. Zo moet je uiteindelijk het hele eiland veroveren.

47 Little Words

Android, iOS

Meer puzzel dan game, maar wel een briljante puzzel. Aan de hand van zeven cryptische omschrijvingen maak je woorden, door losse lettergroepen naast elkaar te zetten. Als je met de makkelijke begint, blijven er steeds minder letters over en worden ook de lastige langzaam duidelijk. Wel jammer dat je niet kunt slepen met de lettergroepen.

5Wooords

iOS

Door letters te verplaatsen die eruitzien als koelkastmagneten maak je zo veel mogelijk woorden. Je krijgt steeds negen letters, waarmee je verbazingwekkend veel mogelijkheden hebt, waaronder minstens één woord dat alle letters gebruikt. De puntentelling is ietwat onduidelijk, maar de uitvoering werkelijk schitterend.

6W.E.L.D.E.R.

iOS

Boggle-variant waarin de woorden nu eens automatisch worden gevonden, al moeten ze daarvoor wel in hun geheel horizontaal of verticaal staan. Jij helpt hierbij door blokjes van plek te wisselen. De punten die je scoort zijn afhankelijk van de kleur van de blokjes; voor houten blokjes krijg je niets, maar daarop kun je wel een letter naar keuze invullen.

Gamerecensent

    • Niels `t Hooft