De EK-voorbereiding

England's Gary Cahill lies on the field injured after being pushed into goalkeeper Joe Hart, not pictured, by Belgium's Dries Mertens, not pictured, during the international friendly soccer match between England and Belgium at Wembley Stadium in London, Saturday, June 2, 2012. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
England's Gary Cahill lies on the field injured after being pushed into goalkeeper Joe Hart, not pictured, by Belgium's Dries Mertens, not pictured, during the international friendly soccer match between England and Belgium at Wembley Stadium in London, Saturday, June 2, 2012. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) AP

Hoe deden de tegenstanders in de groep van Nederland het dit weekend?

Portugal, op 17 juni tegenstander van Oranje, verloor zaterdag het laatste oefenduel in de aanloop naar het EK verrassend met 3-1 van Turkije. In Estádio da Luz zette Umut Bulut de gasten op een 2-0 voorsprong. Nani deed een half uur voor tijd iets terug, waarna Cristiano Ronaldo uit een strafschop verzuimde gelijk te maken. Vervolgens besliste Turkije de wedstrijd door een eigen doelpunt van Pepe. Denemarken, op 9 juni de eerste opponent van Oranje op het EK, versloeg Australië met 2-0. Andreas Bjelland en Daniel Agger maakten de doelpunten.

Weer een blessure bij Engeland

Na Frank Lampard en Gareth Barry, die eerder al geblesseerd afvielen bij de selectie van Engeland, kan bondscoach Roy Hodgson op het EK ook geen beroep doen op Gary Cahill. De verdediger heeft zijn kaak op twee plaatsen gebroken. Hij liep de kwetsuur op tijdens het door Engeland met 1-0 gewonnen oefenduel met België. Cahill kreeg een duw van PSV’er Dries Mertens en botste daarna met zijn hoofd tegen de Engelse doelman Joe Hart. Martin Kelly is opgeroepen als vervanger. John Terry raakte in het duel met de Belgen ook geblesseerd, maar een scan wees uit dat de aanvoerder van Chelsea geen ernstige schade heeft opgelopen, hij meldt zich morgen weer bij de selectie.

Moeizame voorbereiding Italië

Het omkoopschandaal in het Italiaanse voetbal werpt zijn schaduw over de EK-voorbereiding van bondscoach Cesare Prandelli. Vrijdag vergrootte Rusland de zorgen van Italië. De ploeg van bondscoach Dick Advocaat, eveneens van de partij op het EK, versloeg de Italianen met 3-0. Alexander Kerzhakov opende de score; Roman Shirokov besliste met twee treffers het duel.