De Britten zijn trots op hun taaie Elizabeth

Regen verhindert de Britten niet om uitbundig het zestigjarige jubileum van koningin Elizabeth II te vieren. Gisteren aanschouwde zij een vlootschouw op de Theems. Vandaag volgt een popconcert bij Buckingham Palace.

Gloriana, the Royal rowbarge, leads other rowing boats towards batterasea Bridge as they take part in Queen Elizabeth's Diamond Jubilee pageant on the River Thames in London June 3, 2012. Britain's Queen Elizabeth joined a spectacular armada of 1,000 vessels on Sunday for the most dazzling display of British pageantry seen on London's River Thames for 350 years, watched by cheering crowds celebrating her 60th year on the throne. REUTERS/Andrew Winning (BRITAIN - Tags: ROYALS ENTERTAINMENT SOCIETY ANNIVERSARY)
Gloriana, the Royal rowbarge, leads other rowing boats towards batterasea Bridge as they take part in Queen Elizabeth's Diamond Jubilee pageant on the River Thames in London June 3, 2012. Britain's Queen Elizabeth joined a spectacular armada of 1,000 vessels on Sunday for the most dazzling display of British pageantry seen on London's River Thames for 350 years, watched by cheering crowds celebrating her 60th year on the throne. REUTERS/Andrew Winning (BRITAIN - Tags: ROYALS ENTERTAINMENT SOCIETY ANNIVERSARY) REUTERS

Alles wat typisch Brits was, kwam gisteren samen langs de Theems.

Natuurlijk, de indrukwekkende, aan de schilderijen van Canaletto herinnerende vlootschouw drukte in de eerste plaats de genegenheid uit van het Britse volk voor zijn koningin. Zij is een koningin die plichtsgetrouw al zestig jaar haar rol vervult, ook al was ze niet voorbestemd om hem op zich te nemen; haar oom Edward zou immers koning worden, niet haar vader. Een koningin die onverminderd populair is. Een koningin die zich aanpaste aan grote veranderingen: ze doorstond socialisme, thatcherisme, New Labour en de woede na de dood van prinses Diana in 1997.

Dat alles werd gisteren onderstreept door de Britten, die massaal de regen en de kou trotseerden. Ze waren met meer dan op die zonnige aprildag vorig jaar, toen Elizabeth’s kleinzoon William in het huwelijk trad. Dat de meesten uren in de rij moesten staan en niets konden zien, gaf niet. Net zomin was het slechte weer reden om straatfeesten en picknicks af te gelasten Zoals columnist Charles Moore vanochtend in The Daily Telegraph concludeerde: „Er is niets wat wij Britten leuker vinden dan een kans om onze taaiheid te laten zien.” Symbool daarvoor was het koor dat druipend van de regen vrolijk Rule Britannia, Britannia rule the waves inzette.

De Britten worden er liever niet aan herinnerd dat zij die wereldzeeën allang niet meer beheersen. De vloot van de Royal Navy telt na bezuinigingen nog slechts 75 schepen. Bij Elizabeth’s kroning waren dat er 300. Onlangs waarschuwde de marine dat een oorlog om de Falklands niet meer gewonnen zou kunnen worden, wegens gebrek aan materieel. En van het rijk dat koningin Victoria in 1897 bij haar diamanten jubileum nog bezat, is weinig over. Op de Theems voeren gisteren schepen mee die de 53 landen in het Gemenebest vertegenwoordigden, waaronder een Maori-kano.

De vlootschouw was een toonbeeld van de historische pracht en praal. Een dergelijke parade op de Theems was sinds 1662 niet meer gehouden. De vloot werd voorafgegaan door een sloep met klokken, die de komst van het staatshoofd aankondigde. Daarop volgden onder meer de Gloriana, een replica van een 18de-eeuwse sloep die door Irak- en Afghanistan-veteranen werd geroeid, en de Papillon, die in 1940 Britse troepen evacueerde uit Duinkerken.

Elizabeth aanschouwde alles met dezelfde vorstelijke beheersing waarmee ze al zestig jaar officiële plechtigheden bekijkt. Het enthousiast zwaaien liet ze over aan haar familie en aan haar volk.

Commentaar: pagina 2

    • Titia Ketelaar