‘Day of the Jackal’ is thriller aller tijden

Acteur Edward Fox in de verfilming van The day of the Jackal (1973)

Website Crimezone.nl heeft een door kenners samengestelde Canon van de Misdaadliteratuur bekendgemaakt, waarin De dag van de Jakhals (1971) van Frederick Forsyth werd verkozen tot de ultieme thriller, vóór De aanklager (1987) van Scott Turow en Tien kleine negertjes (1939) van Agatha Christie.

De lijst laat zien dat de thriller inmiddels een serieuze geschiedenis heeft, met bijvoorbeeld het al meer dan 150 jaar oude De vrouw in het wit van Wilkie Collins, een tijdgenoot van Charles Dickens, op 32.

Er staan vijf Nederlandse schrijvers op de lijst: Charles den Tex, Joop van den Broek, Saskia Noort, Tim Krabbé en Tomas Ross.

De bezoekers van Crimezone kozen Stieg Larssons Mannen die vrouwen haten tot beste misdaadboek aller tijden.

In de ‘lezerslijst’ zijn sowieso veel recente thrillers opgenomen. Dan Browns The Da Vinci Code (2003) staat op twee, en verder staan er veel hedendaagse thrillerschrijvers in de top: Henning Mankell, Harlan Coben, Nicci French.

Saskia Noort doet het bij het lezerspanel goed. Haar Terug naar de kust uit 2003 staat op plaats acht. De kenners gaven haar plaats 49.