Cruijff vindt zwarte uittenue van Oranje een nadeel - dat is logisch

Ook over het wedstrijdtenue van Oranje heeft Johan Cruijff een mening. De oud-topvoetballer vindt het zwarte uitshirt waarmee het Nederlands elftal op het EK voetbal in Polen en Oekraïne speelt niets. Dat zegt hij vandaag in in dagblad Sp!ts. „Persoonlijk houd ik niet van zwart.”

Volgens Cruijff is Oranje in het nadeel door het zwarte uittenue. „Kijk, als je op de tribune zit, dan zie je het veld liggen, dat is dus groen. En dan de spelers erop in het zwart, da’s duidelijk te zien”, zegt hij tegen Sp!ts. „Maar als je op het veld staat, dan zie je dat groen niet, maar de donkere tribune erachter. Als er dan iemand, je medespeler dus, zwart aan heeft, dan wordt-ie onzichtbaar. Die zie je haast niet staan. Dat is gewoon zo.”

Het Nederlands elftal presenteerde het nieuwe tenue in februari. Volgens Oranjesponsor Nike straalt zwart kracht en autoriteit uit, geheel in lijn met het „ontzag” dat het Nederlands elftal inboezemt. Het tenue is ontworpen na ruggespraak met internationals als Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart.

De Venlose voetbalclub VVV besloot afgelopen seizoen het zwarte uittenue af te zweren na achttien nederlagen op rij. Na een discussie hierover tijdens een uitzending van Voetbal International deed VVV-voorzitter Hai Berden na de winterstop het uitshirt in de ban. Na de shirtwissel begon VVV aan een opmars. De club voorkwam degradatie.