China censureert Tiananmenprotest op internet, 23 jaar na dato

Toeristen vandaag op het Tiananmenplein in Beijing. Het is precies 23 jaar geleden dat hier een massaal studentenprotest werd neergeslagen door het regeringsleger. Foto Reuters / David Gray

Zoektermen die met het Tiananmenprotest te maken hebben, dat precies 23 jaar geleden plaatsvond, zijn vandaag in China gecensureerd. Wie zoekt op termen die met de datum te maken hebben, of bijvoorbeeld op ‘nooit vergeten’, krijgt een huishoudelijke mededeling te zien.

De gebeurtenissen op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing blijven een taboe voor de regerende Communistische Partij - helemaal nu het land zich dit jaar net als in 1989 opmaakt voor een machtsoverdracht, schrijft persbureau Reuters.

Twitter avatar edsbs edsbs Hey, good morning, Beijing. Today is the anniversary of that time nothing happened in Tiananmen Square, and you probably can’t see this.

Daarom blokkeert Sina Weibo, het populaire Twitter-achtige sociale netwerk van China, verschillende zoektermen. Wie het probeert, krijgt te lezen dat de zoekresultaten niet kunnen worden weergegeven ‘vanwege relevante wetten, reguleringen en beleid’. Ook het wijzigen van een profielfoto om ermee aan die dag van 23 jaar geleden te memoreren, wordt tegengehouden. Toch slagen sommige mensen er wel in een foto te delen.

Twitter avatar yygall yygall What #sina #weibo hasn’t blocked: 纪念亡魂(remember the dead spirits), 5.35. Screenshots posted as photos are still ok. #Tiananmen #June4.

Het protest tegen de Communistische Partij, waar naar schatting een miljoen mensen aan deelnamen, werd op bloedige wijze neergeslagen. Honderden tot duizenden mensen vonden de dood. Dat zijn schattingen van mensenrechtengroeperingen, omdat de regering zich nooit over aantallen heeft uitgelaten.

Drie jaar geleden, bij de twintigjarige verjaardag van het protest, ging AP op zoek naar de man die op die dag voor een rijtje tanks ging staan:

Namens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken drukte woordvoerder Mark Toner de Chinese regering gisteren nog op het hart om ‘het publiek volledig op de hoogte te stellen van de doden, gedetineerden en vermisten’. Ook riep de VS China op om de mensen die nog altijd gevangen zitten vrij te laten.

    • Peter Zantingh