CDA, VVD en PvdA akkoord over vorming coalitie in Limburg

CDA, VVD en PvdA gaan in Limburg een nieuwe coalitie vormen. Dat heeft CDA-formateur Martijn van Helvert meegedeeld. De drie partijen geven vanmiddag om 14.00 uur in het provinciehuis een toelichting op het bereikte resultaat.

De Limburgse coalitie van PVV, CDA en VVD kwam eind april ten val toen het CDA het vertrouwen opzegde in de PVV. De partijen kwamen hard met elkaar in aanvaring tijdens een spoeddebat over het bezoek van de Turkse president Abdullah Gül aan Limburg.

In eerste instantie deed GroenLinks ook mee met de onderhandelingen, maar die partij viel af toen de VVD de weg naar deelname aan het college versperde. De PVV liet meteen al weten niet mee te willen werken aan een nieuwe coalitie.

Bronnen melden eerder al aan Limburgse media dat het nieuwe akkoord niet veel zal afwijken van het akkoord van de gesneuvelde coalitie. Wel zou een aanzienlijk deel van het veiligheidsbeleid, waar de PVV voor had geijverd, worden geschrapt en aangepast.

    • Marije Willems