Boeljon is niet gaan golfen voor aandacht in eigen land

Christel Boeljon kon haar favorietenrol in het Deloitte Ladies Open niet waarmaken. Op Golfclub Broekpolder kwam de nummer één van Europa niet verder dan een elfde plaats.

„Het lijkt wel alsof winnen hier zelfs niet goed genoeg is”, verzuchtte golfster Christel Boeljon al na de eerste ronde van het Ladies Dutch Open. De nummer één van Europa slaagde er gisteren niet in de opvolgster te worden van Liz Weima, in 1994 de laatste Nederlandse golfster die het toernooi in eigen land won.

Boeljon (24) begon de Dutch Open afgelopen vrijdag als torenhoge favoriete. Twee weken eerder won ze nog het Turks Ladies Open. En eerder dit jaar was Boeljon ook al de beste in de Australian Ladies Masters. Met meer dan 100.000 euro prijzengeld heeft ze een grote voorsprong op de Europese jaarranglijst. Dus zou ze het Ladies Open in Vlaardingen ook wel even gaan winnen.

Maar spelen in eigen land is voor Boeljon niet makkelijk, zo bleek ook dit jaar op golfbaan Broekpolder. In de tweede ronde werd ze herhaaldelijk lastig gevallen door toeschouwers die met hun mobiele telefoons foto’s maakten.

„Ik wil het niet als excuus gebruiken, maar het fotograferen tijdens mijn swing heeft me zeker een of twee slagen gekost,” zei een gedesillusioneerd kijkende Boeljon na een ronde in 73 slagen die haar al nagenoeg kansloos maakt voor de titel. „Ik snap dat mensen een foto van me willen maken, maar doe dat dan alsjeblieft na afloop van de ronde.”

Op zulke momenten wil Boeljon best even vriendelijk poseren, al gaat dat nooit echt van harte. „Al die aandacht, al die interviews, van mij hoeft het eerlijk gezegd niet. Als ik dit hele gedoe zou kunnen overslaan, dan zou ik dat niet erg vinden. Ik ben gaan golfen omdat ik het spelletje prachtig vind, niet om bekend of beroemd te worden.”

Bekend worden gaat vanzelf wanneer je zo goed presteert als Boeljon. Vorig jaar eiste ze een hoofdrol voor zich op in de belangrijke landenwedstrijd om de Solheim Cup, de Ryder Cup voor vrouwen. Op Broekpolder, onder de druk van spelen voor eigen publiek, zat een hoofdrol er eigenlijk geen moment in. Boeljon besloot het toernooi op een elfde plaats, gezien haar status een flinke tegenvaller.

„Het was typisch een geval van net niet deze week”, vertelde ze na afloop. „Op de greens had ik een beetje pech want ik putte goed voor mijn gevoel maar er ging niets in. Ik ben er heel dichtbij om goed te spelen, dat voel ik. Maar het kwam er net niet uit. Dat is frustrerend maar het is niet anders. Een elfde plaats is niet heel goed, maar ook weer niet zo slecht.”

Boeljon speelt dit jaar voornamelijk op de LPGA, het Amerikaanse circuit, waar het niveau beduidend hoger ligt. De komende vijf weken zal ze in de VS vier toernooien spelen. Op de vraag of ze er naar uitkijkt weer in de anonimiteit golf te kunnen spelen antwoordt ze volmondig ja. „Alle aandacht in Nederland hoort er bij. Dat weet ik, en ik leer er ook steeds beter mee om te gaan. Maar ik verheug me er zeker op om in Amerika weer in alle rust met mijn spel bezig te zijn.”

Met een elfde plaats werd Boeljon ook niet de beste Nederlandse in het Ladies Open. Dewi-Claire Schreefel die al een aantal jaren in Amerika speelt, deed voor het eerst in lange tijd weer mee in eigen land. De nummer twee van Nederland werd knap vierde en verdiende 12.500 euro.

Schreefel (26) stond jaren terug te boek als een groot talent. Ze presteerde niet onaardig, maar de echte doorbraak is er nog niet gekomen. In 2011 werd Schreefel fraai elfde in het Women’s British Open, de beste prestatie ooit van een Nederlandse man of vrouw in een majortoernooi. Maar doorgaans speelt ze in de schaduw van Boeljon.

„Ik ben natuurlijk blij met dit resultaat maar er had meer ingezeten,” zei Schreefel na afloop. „Aan de andere kant is een top vijf plaats lang geleden. Het is een van mijn betere prestaties van de laatste jaren.” Ook over het niveau van haar spel toonde ze zich tevreden. „Er zit een duidelijk stijgende lijn in mijn spel.” Wie weet kan Schreefel de komende periode wel aanhaken bij Boeljon.

De winst op Broekpolder ging naar de Spaanse Carlota Ciganda. De net 22 jaar geworden golfster uit Pamplona boekte haar eerste zege op de Ladies European Tour. Ciganda bleef met negen slagen onder par de Finse Ursula Wikström twee slagen voor en verdiende 37.500 euro. Boeljon keek niet op van de winnares. „Een groot talent, gaat ver komen.”

    • Gerard Louter