Banken halen kapitaal terug uit het buitenland

Banken, met name in noodlijdende eurolanden, halen steeds meer vorderingen uit het buitenland terug naar huis. Het tempo waarin dat gebeurt heeft het hoogste niveau bereikt sinds eind 2008. Dat schrijft de Bank for International Settlements (BIS) in zijn vandaag gepubliceerde kwartaalrapport.

De BIS heeft een waakhondfunctie voor de centrale banken in de wereld, en toont met haar cijfers dat in het vierde kwartaal van vorig jaar, toen er net als nu veel onrust was door de oplopende kapitaalmarktrente voor Spanje en Italië, de hoeveelheid buitenlandse uitzettingen van banken in ontwikkelde landen met 630 miljard dollar (507 miljard euro) daalde.

Frankrijk en perifere eurolanden halen veel miljarden terug

De BIS merkt op dat de banken in de eurozone met een kapitaalterugtrekking van 584 miljard dollar verantwoordelijk waren voor het grootste deel van deze terugtrekking. Franse banken haalden het meeste geld terug naar huis, 197 miljard euro.

Met name de perifere eurolanden Griekenland, Spanje, Portugal en Italië zagen tegoeden worden weggesluisd. De BIS heeft nog geen cijfers over het eerste kwartaal, maar de trend lijkt zich te versnellen. Alleen al uit Spanje werd in de eerste drie maanden van dit jaar voor 97 miljard euro aan kapitaal weggehaald, zo maakte de Spaanse centrale bank donderdag bekend.

    • Annemarie Coevert