Assad verdedigt geweld als 'chirurgische ingreep'

De Syrische president Bashar al-Assad heeft gisteren het overheidsgeweld tegen demonstranten en rebellen verdedigd als „chirurgische ingreep” om „de patiënt te redden”. Volgens de oppositie zijn sinds de opstand vorig jaar maart begon naar schatting 13.000 mensen om het leven gekomen en westerse leiders eisen Assads aftreden. Maar in zijn eerste publieke toespraak sinds januari negeerde Assad alle kritiek en herhaalde hij dat door het buitenland gesteunde „terroristen” verantwoordelijk zijn voor het geweld.

Wanneer een chirurg in een operatiekamer „snijdt en schoonmaakt en amputeert, en de wond bloedt, zeggen we dan dat zijn handen zijn bevlekt met bloed”, vroeg Assad in een toespraak in het parlement. „Of bedanken we hem omdat hij de patiënt heeft gered?” „Wij verdedigen vandaag een zaak en een land”, zei hij, en voegde eraan toe dat hij Syrië zal verdedigen „tegen elke prijs”.

Assad ontkende ook elke verantwoordelijkheid voor het bloedbad in de regio Houla van tien dagen geleden, waarbij meer dan honderd mensen werden gedood van wie tientallen kinderen. „Zelfs monsters” zouden niet zo’n misdaad uitvoeren, zei hij.

Het Syrische regime heeft van meet af aan de schuld voor ‘Houla’ geschoven naar terroristen dan wel rebellen die wraak zouden hebben genomen omdat de plaatselijke bevolking niet met hen wilde meewerken. Onderzoekers van de Verenigde Naties hebben gezegd over aanwijzingen te beschikken dat leden van een pro-regimemilitie voor tenminste een deel van de moorden verantwoordelijk zijn.

Tijdens een topconferentie in Sint-Petersburg zullen Europese leiders vandaag proberen de Russische president Poetin te overreden zijn steun voor het Syrische regime te beëindigen. Maar er is geen aanwijzing dat Moskou daartoe is geneigd.

Volgens diplomaten suggereerde internationaal bemiddelaar Kofi Annan zaterdag in Doha dat zijn vredesplan de mislukking nabij is. Ze zeiden dat hij de internationale gemeenschap voor de keus stelde: hetzij met haar volledige gewicht achter zijn plan gaan staan of een „plan B” opstellen om de crisis op te lossen.

In de Noord-Libanese stad Tripoli is de rust gisteren teruggekeerd na felle gevechten tussen aanhangers en tegenstanders van het Syrische regime. Daarbij zijn sinds vrijdagnacht 14 doden en 48 gewonden gevallen. De regering heeft troepen naar het noorden gestuurd. (AFP, AP)