Alle ogen zijn gericht op Spanje

Deze week wordt cruciaal voor Spanje. Een redding kost tussen de 409 en 455 miljard euro. Een masterplan voor de eurozone is in de maak.

Hulp zonder bemoeienis. Dat wil de Spaanse premier Mariano Rajoy, en daarmee zorgt hij voor onrust op de financiële markten. Dat was vorige week zo en dat zal deze week niet anders zijn.

Rajoy heeft Europees geld nodig om grote in geldproblemen verkerende Spaanse banken als Bankia overeind te houden. Maar Rajoy heeft er geen trek in om onder curatele van de Europese Unie te komen te staan. Dus dreigt hij, dus paait hij, en dus zorgt hij al weken voor onrust op de financiële markten.

Dit weekend was het paaitijd want Rajoy riep op tot het creëren van een Europese begrotingsautoriteit, die centrale controle over de financiën van landen zou hebben, meldt The Financial Times. Het is een verregaand voorstel waar weinig landen achter zullen staan.

Naar verwachting wordt deze week cruciaal voor Spanje. Donderdag wil de Spaanse regering obligaties veilen en zo geld ophalen. De rente op staatsschuld is de afgelopen weken gestegen tot ruim 6,6 procent. Een rente van 7 procent wordt door velen gezien als onhoudbaar. Hoe hoger de rente, des te meer Spanje moet bezuinigen en het land moet al zoveel bezuinigen. Zeven procent is in elk geval het renteniveau waarop Ierland, Griekenland en Portugal hulp van de Europese Unie vroegen en kregen.

Als Spanje valt, dan is de eurozone reddeloos verloren, werd lang gezegd. Maar het nieuwe noodfonds van de euro, het EMS, zou wel eens precies groot genoeg kunnen zijn om Spanje te redden. Ook al zit niemand erop te wachten dat het fonds direct leeg is, want het is er net.

Analisten van de Britse bank RBS berekenden vrijdag dat een redding van Spanje tussen de 409 en 455 miljard euro kost. Dan hoeft Spanje tot het einde van 2014 niet naar de financiële markten om zijn schuld te herfinancieren én is er geld om de Spaanse banken van nieuw kapitaal te voorzien. Er is ook een andere optie: Europa voorziet de Spaanse banken van nieuw kapitaal. Dat is goedkoper, maar zal ook met eisen aan de Spaanse regering gepaard gaan.

Spanjaarden dreigen met ineenstorting van de eurozone als ze geen hulp krijgen. De andere landen en de ECB doen ogenschijnlijk niks. Pas als Spanje nederig om hulp vraagt, krijgen ze het. Dat vragen doet Spanje pas als het Spaanse volk ervan overtuigd dat de nood immens hoog is. En dus strompelt de eurozone van crisis naar crisis.

Intussen werkt eurozone aan een masterplan, zo meldde de Duitse krant Welt am Sonntag zondag. Eerder al riep Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank op tot een grote sprong voorwaarts.

Deze week wordt reikhalzend uitgekeken naar macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten en Duitsland. Morgen verschijnt van beide landen de inkoopmanagersindex. Als inkoopmanagers positief zijn, kan dat meer orders en meer economische groei betekenen. Zijn ze negatief, dan vergroten ze de zorgen die dit weekend ontstonden over een wereldwijde economische vertraging. Tegenvallende cijfers uit de VS en China drukten de stemming onder beleggers.

    • Marike Stellinga