agenda

Dinsdag 5 juni

EU-voorzitter Herman van Rompuy komt naar Den Haag voor een gesprek met premier Mark Rutte. Op de agenda staan behalve de aanpak van de eurocrisis ook de maatregelen die Europa zou kunnen nemen om groei te stimuleren, en de komende meerjarenbegroting van de Europese Unie. Ondertussen vergadert de Eerste Kamer over het Europees Stabiliteitsmechanisme ESM, het permanente Europese noodfonds.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton komt vandaag aan in Georgië. Ze heeft een onderhoud met president Saakasjvili. Clinton, die de afgelopen dagen al Denemarken, Noorwegen en Zweden bezocht, was gisteren in Armenië.

Woensdag 6 juni

Transparency International heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een mondiale corruptiebarometer: onafhankelijk en nuttig om te zien hoe landen zich tot elkaar verhouden. De organisatie komt steeds vaker met gedetailleerde analyses. Vandaag komt het rapport van Transparancy uit over de achtergronden en oorzaken van corruptie in 25 Europese landen.

Minister Hillary Clinton vervolgt haar rondreis op de Kaukasus in Azerbajdzjan. Azerbajdzjan heeft een twijfelachtige reputatie op het gebied van mensenrechten. Maar het is ook een belangrijke opkomende olieproducent en bovendien ligt het geografisch op een strategische plek, ten noorden van Iran. Alle reden dus voor de Amerikaanse bewindsvrouw om ook Baku aan te doen, de hoofdstad waar onlangs het Eurovisie Songfestival werd gehouden.

De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta is vandaag en morgen in India. De Verenigde Staten en India onderhouden hartelijke betrekkingen, maar toch toont de Indiase regering zich een eigenzinnige partner. Het baanbrekende nucleaire akkoord (voor civiele toepassing) dat nog onder de vorige president Bush werd gesloten, heeft nog steeds niet geleid tot lucratieve contracten voor het Amerikaanse bedrijfsleven. En de Amerikaanse vliegtuigfabrikanten zijn afgevallen in de competitie voor de levering van een groot aantal gevechtsvliegtuigen aan de Indiase luchtmacht.

De Russische president Poetin komt vandaag in China aan. Morgen zal hij in Peking de top van de zogeheten Shanghai Samenwerkingsorganisatie bijwonen, een samenwerkingsverband van Aziatische landen op het terrein van veiligheid. Behalve China en Rusland zijn ook Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan daar lid van.

Donderdag 7 juni

Ook de Iraanse president Ahmadinejad is uitgenodigd op de top bij van de Shanghai Samenwerkingsorganisatie. Iran heeft, net als India, Pakistan en Mongolië, de status van waarnemer. Daarnaast zal Ahmadinejad bilaterale gesprekken voeren met de Chinese president Hu Jintao en de Russische president Poetin. Ongetwijfeld gaan die ook over de omstreden nucleaire ambities van zijn land.

Na haar bezoek aan Azerbajdzjan reist de Amerikaanse minister Clinton door naar NAVO-bondgenoot Turkije. In Istanbul woont zij een internationale conferentie bij, gewijd aan de strijd tegen internationaal terrorisme.

In Luxemburg praten EU-ministers van Binnenlandse Zaken over het Schengenakkoord. In december vorig jaar was afgesproken een half jaar later opnieuw te praten over de tijdelijke herinvoering van grenstoezicht aan de binnengrenzen. De Europese Commissie wil hierover haar controle behouden, maar enkele lidstaten willen op eigen gezag tijdelijk de grenzen kunnen sluiten bij grote migratiestromen. Nederland verkeert binnen de Europese Unie in een minderheidspositie met de stelling dat Roemenië en Bulgarije nog niet klaar zijn voor toetreding tot de Schengenzone.

Vrijdag 8 juni

De EU-ministers van Justitie praten in Luxemburg over een omstreden voorstel voor Europese minimumnormen over de aanwezigheid van advocaten in strafzaken. Nederland verzet zich hiertegen. Het plan zou een forse aanpassing van de huidige Nederlandse praktijk betekenen. Verdachten hebben in Nederland alleen recht op raadpleging van een advocaat vóór het politieverhoor. Alleen minderjarigen kunnen ook tijdens het verhoor rechtsbijstand eisen. Den Haag vreest nu veel hogere kosten te moeten maken voor rechtshulp. De Europese Commissie stelt de normen voor omdat het Europees Mensenrechtenhof in recente uitspraken stelde dat verdachten recht hebben op aanwezigheid van een advocaat bij de verhoren.

In Warschau begint het Europees kampioenschap voetbal, dat in Polen en Oekraïne wordt gehouden. Een aantal hoge Europeanen heeft gezegd niet naar Oekraïne te zullen komen uit protest tegen de behandeling van oud-premier Julia Timosjenko, die een gevangenisstraf uitzit wegens machtsmisbruik bij onderhandelingen met Rusland over een gascontract. Vraag is in hoeverre politiek en voetbal door elkaar gaan lopen.

Zondag 10 juni

Eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Inzet is de vraag of vorige maand aangetreden socialistische president François Hollande de komende jaren met een linkse parlementaire meerderheid kan regeren. Twee andere belangrijke vragen zijn hoe de UMP van oud-president Sarkozy zich houdt en of het rechts-nationalistische Front National van Marine Le Pen voor het eerst in zijn geschiedenis de drempels van het districtenstelsel kan overwinnen en afgevaardigden krijgt in de Nationale Assemblée.

Maandag 11 juni

Het Europees Parlement vergadert deze week in Straatsburg. Vanmiddag wordt gesproken over de handelsbetrekkingen met Japan. Op de agenda staan de komende dagen onder andere Afghanistan, het Israëlische beleid jegens Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, en de gespannen relatie tussen Soedan en Zuid-Soedan.