7.000 km vliegen tussen hotel en stadion

Oranje moet in de groepsfase zes keer vliegen en in totaal zevenduizend kilometer afleggen. „Ze moeten de volgende dag wel kunnen uitslapen”, adviseert een arts.

Het Nederlands elftal is samen met Spanje de enige deelnemer aan het EK dat de eerste drie groepswedstrijden in dezelfde stad speelt. Maar daar waar de Spanjaarden op een steenworp afstand verblijven van hun speelveld in het Poolse Gdansk, heeft Oranje voor een basiskamp gekozen op 1.165 kilometer van het stadion in het Oekraïense Charkov. „Sporters die een deel van hun nachtrust kwijtraken zijn altijd kwetsbaarder. Alleen als de voordelen opwegen tegen de nadelen is dit een verstandige beslissing”, zegt sportarts Babette Pluim.

Teammanager Hans Jorritsma ging jaren geleden al op zoek naar de geschiktste uitvalsbasis voor Oranje. De KNVB kwam mede op aanraden van trainer Robert Maaskant uit bij de Poolse stad Krakau. Met name de trainingsfaciliteiten in het stadion van Maaskants voormalige club Wisla Krakau zijn in de ogen van Jorritsma top. Daarbij voldoet het Sheraton Hotel, gelegen aan de rand van de tweede stad in Polen, aan alle voorwaarden. Het vliegveld van Krakau ligt op zo’n twintig kilometer buiten de stad en er mag ook midden in de nacht worden geland.

De KNVB had de keuze voor het basiskamp al bepaald voordat begin december 2011 bekend werd waar Oranje zou gaan spelen. Tot ontsteltenis van het begeleidingsteam, de technische staf en de spelers bepaalde oud-bondscoach Marco van Basten bij de loting in Kiev dat Nederland als groepshoofd van poule B als vaste speelstad Charkov kreeg toegewezen.

De KNVB hield vast aan het basiskamp in Krakau en besloot drie keer heen en weer te gaan vliegen tussen Polen en Oekraïne. Oranje zal in de groepsfase zes keer een vlucht van een kleine twee uur nemen en bijna zevenduizend kilometer afleggen.

De Nederlandse spelmaker Wesley Sneijder haalt zijn schouders op, als hem wordt voorgelegd of hij niet opziet tegen het vele reizen met Oranje. „Nee, dat is voor mij geen punt. De meeste voetballers die zoals ik in een grote buitenlandse competitie spelen zijn dat gewend. Als wij met Inter ergens anders in Italië moeten spelen, gaan we vaak met het vliegtuig.” Ook aanvoerder Mark van Bommel heeft er geen moeite mee. „In Zuid-Afrika moesten we tijdens het WK ook steeds vliegen. Dat was ook geen probleem.”

Babette Pluim, arts van de Nederlandse tennisbond, wijst erop dat de Nederlandse ploeg wel een aantal preventieve maatregelen moet nemen. „Het is natuurlijk niet ideaal als voetballers ’s nachts na een wedstrijd terugvliegen, terwijl ze eigenlijk zouden moeten slapen. Spelers zouden op het vliegveld moeten kunnen rusten in plaats van rond te hangen. En de volgende dag zou je ze moeten laten uitslapen”, zegt Pluim, die als bondsarts van de KNLTB vaak met reizende sporters te maken heeft.

Sportfysiotherapeut Rob Tamminga, die veelvuldig met profvoetballers werkte en hoofd is van de medische staf van het Nederlands honkbalteam, voorziet niet op voorhand grote problemen. „Neemt niet weg dat je vooral na afloop van de wedstrijden het een en ander goed moet managen”, stelt Tamminga. „Spelers met klachten aan hun kuiten of scheenbeen zou je bepaalde kousen kunnen laten aantrekken. Het is ook heel belangrijk dat je op het voedingspatroon let. Laat de spelers bijvoorbeeld nog in het stadion na de wedstrijd wat eten. Jongens die moeilijk in slaap komen zou je een pilletje kunnen geven.”

Zowel Pluim als Tamminga wijst erop dat er ook medicatie voorhanden is voor spelers met vliegangst. „Er zijn cursussen voor om dat tegen te gaan. Maar je kunt ook het middel Oxazepam nemen, dat helpt om gevoelens van onrust en angst te verminderen”, aldus Pluim. Tamminga: „Zo’n kalmeringsmiddel moet je natuurlijk niet in te korte tijd voor de wedstrijd innemen. Dan missen de voetballers scherpte. Maar ik ga er vanuit dat de KNVB-artsen gepokt en gemazeld zijn.”

De verschillende kenners zijn het erover eens dat Nederland niet per definitie hinder hoeft te ondervinden van het vele reizen, maar in tegenstelling tot Spanje heeft Oranje er geen enkel voordeel van dat het drie wedstrijden in dezelfde stad speelt. Pluim: „Als ze dit bij Nederland allemaal van tevoren hadden geweten, hadden ze een andere keuze gemaakt.”

    • Koen Greven