Voormalige rebellenleider Nicaragua Adolfo Calero overleden

Een arbeider in de hoofstad van Nicaragua, Managua, loopt langs een portret van verzetsheld Augusto Cesar Sandino, die door rebellenleider Calero werd bevochten. Foto AFP / Rodrigo Arangua

De leider van de grootste Contra-rebellengroep die in de jaren tachtig tegen de Sandinistische regering van Nicaragua vocht is gisteren overleden. Adolfo Calero is 81 jaar geworden, meldt persbureau AP vanavond.

Longproblemen werden de voormalige politiek leider van de Nicaraguaanse Democratische Strijdmacht (NDF) fataal. Calero stierf in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua, waar hij zich had gevestigd nadat de linkse Sandinisten in 1990 de macht verloren.

Calero nam wapens op tegen oude bondgenoten

Calero keerde in de jaren vijftig, na een studie in de Verenigde Staten, terug om tegen de rechtse dictator Somoza te vechten. Niet lang nadat de linkse Sandinisten Somoza uit het zadel hadden verdreven bond Calero de strijd aan met zijn voormalige bondgenoten. Hij groeide uit tot de politiek leider van de NDF, de grootste van de zogeheten Contra-groepen die met steun van de VS de Sandinisten bevochten.

Als sleutelfiguur van de Contra-beweging raakte Calero in de jaren tachtig verstrikt in de Iran-Contra-affaire. Hij gaf toe dat Amerikaanse legerfunctionarissen de rebellen hielpen bij de aankoop van miljoenen dollars aan wapens, maar bleef ontkennen dat het geld afkomstig was uit wapenleveranties aan Iran.


Grotere kaart weergeven