Portret van de 17-jarige vluchteling Omar, wachtend op ’n kans

Eerst droomde hij ervan president van Somalië te worden. Nu kan hij alleen nog denken; blijf ik leven of zal ik doodgaan? De 17-jarige Omar heeft zijn hele leven al moeten vluchten.

Op zijn dertiende verliet Omar Somalië noodgedwongen, door de oorlog. Hij kwam in Libië terecht, maar ook daar was hij zijn leven niet zeker toen in 2011 de opstand uitbrak tegen het regime van kolonel Gaddafi. Omar strandde in een vluchtelingenkamp in Tunesië, waar hij nog altijd wacht op een kans voor een nieuw en veilig leven.

Toen de oorlog in Libië vorig jaar uitbrak, moesten duizenden vluchtelingen uit landen als Somalië, Soedan en Eritrea opnieuw vluchten voor hun leven. Zij wachten nu, net zoals Omar, in vluchtelingenkampen aan de Tunesische en Egyptische grens, op een nieuw bestaan.

    • Marije Willems