‘Tientallen doden bij geweld in Darfur’

Rebellen van het Soedanese Bevrijdingsleger op een archieffoto uit 2008. De rebellen op deze foto vechten ook tegen de regering in Khartoem, maar waren niet betrokken bij de gevechten van de afgelopen dagen. Foto AFP / Ashraf Shazly

Bij gevechten tussen Soedanese regeringstroepen en rebellen in het noorden van Darfur zijn minstens 45 rebellen omgekomen en ook een aantal regeringsmilitairen gesneuveld. De onrust in Darfur is toegenomen sinds de spanningen van de afgelopen maanden aan de grens tussen Soedan en Zuid-Soedan.

Rebellen van de Beweging voor Rechtvaardigheid en Gelijkheid hebben volgens persbureau AP van de onrust in de grensregio geprofiteerd en het aantal aanvallen op regeringsdoelen in het noorden van Soedan opgevoerd. Bij de jongste aanval zouden rebellen het stadje Fataha in Noord-Darfur hebben aangevallen. Ze zouden een markt hebben geplunderd en een onbekend aantal inwoners van Fataha hebben gedood.

De vanuit Darfur opererende Beweging voor Rechtvaardigheid en Gelijkheid strijdt al jaren tegen de regering in de Soedanese hoofdstad Khartoem. Darfur was jarenlang het toneel van grootschalig geweld en etnische zuiveringen. De Verenigde Naties schatten dat vanaf 2003 zo’n 300.000 mensen gedood werden, vooral door aan Khartoem gelieerde milities. Bijna drie miljoen inwoners van Darfur zijn in de oorlogsjaren de provincie ontvlucht.

Niet alleen in het noorden van Soedan, maar ook in het zuiden was het de afgelopen maanden onrustig door spanningen tussen Soedan en het sinds vorig jaar onafhankelijke Zuid-Soedan over de markering van de grens en de olie-opbrengsten uit de grensregio. Beide landen hervatten afgelopen week onderhandelingen over vrede in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

    • Pim van den Dool