Tien doden bij Amerikaanse drone-aanval in Pakistan - Obama voert stille oorlog

This undated photo provided by U.S. Customs and Border Protection shows an unmanned drone used to patrol the U.S.-Canadian border. The planes, which are based out of North Dakota, are now venturing as far as Eastern Washington on their patrols. (AP Photo/U.S. Customs and Border Protection) Ongedateerde foto van een onbemande Amerikaanse drone, die worden ingezet ter ondersteuning van de veiligheid aan de grens met Canada. Foto AP

In Pakistan heeft een Amerikaanse drone-aanval het leven gekost aan tien mensen die ervan werden verdacht militanten te zijn. Dat melden Pakistaanse functionarissen aan persbureau AP.

Het was al de zesde aanval met een onbemand vliegtuig in de afgelopen twee weken.

Volgens twee bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendiensten werden er vanochtend vier raketten afgevuurd op het dorpje Mana Raghzai in Zuid-Waziristan, het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan waar zich meerdere Afghaanse militanten ophouden.

Op het moment van de aanval, waren de strijders bijeen om hun medeleven te betuigen aan de broer van een militante commandant, die gisteren werd gedood bij een Amerikaanse onbemande drone-aanval.

Pakistan heeft de Verenigde Staten herhaaldelijk verzocht om de drone-aanvallen te stoppen. Maar de VS gaat door met het drone-programma in de strijd tegen Al-Qaeda en de Talibaan.

Obama voert oorlog in alle stilte

“Ik ken Obama’s morele weging van oorlog niet”, zei de grootste expert op het gebied van de strijd met drones, Micah Zenko van de denktank Council on Foreign Relations, vrijdag in NRC Handelsblad. “Hij stapt af van oorlog op de grond, maar breidt de oorlog met drones uit. Dat hoeft niet te duiden op een andere morele afweging, eerder komt het door verbeterde technologie. Ik vind dat de continuïteit opvalt.”

Uit een reconstructie van The New York Times bleek deze week dat Obama persoonlijk de zogeheten ‘kill list’ samenstelt van mensen die met drones worden gedood. Zijn regering suggereert dat het om een schone vorm van oorlogvoering gaat, zegt Zenko. Vijandige doelen zouden “chirurgisch” worden “uitgeschakeld”. Burgers zouden er niet of nauwelijks meer bij worden getroffen. Maar dat komt ook doordat het begrip ‘burger’ flink is opgerekt. Alleen slachtoffers van wie postuum de onschuld kan worden bewezen vallen nog in die categorie.

Volgens Zenko wil Obama “zo min mogelijk debat in eigen land, zodat hij minimale verantwoording hoeft af te leggen”.

    • Marije Willems