Der Spiegel onthult: Duitsland steunt kernwapenprogramma Israël

De Duitse bondskanselier Merkel en de Israëlische premier Netanyahu eind januari tijdens een ontmoeting in Jeruzalem. Foto AFP / Uriel Sinai

Duitsland weet al tientallen jaren van het bestaan van het kernwapenprogramma van Israël en ondersteunt dat actief. Dat onthult Der Spiegel morgen, maar het blad licht online al een tipje van de sluier op. Zo bouwde een Duits scheepsbedrijf drie onderzeeërs die Israël met nucleaire raketten heeft bewapend.

In de online preview van het uitgebreide achtergrondartikel dat morgen in Der Spiegel staat, staat dat Duitsland Israël al jarenlang actief ondersteunt bij het ontwikkelen van zijn nucleaire programma. Israël heeft officieel altijd ontkend kernwapens te hebben, maar het is een publiek geheim dat de Joodse staat ze in bezit heeft. De Duitse regering is daar ook al sinds het begin van de jaren zestig van op de hoogte, schrijft Der Spiegel.

Der Spiegel heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de samenwerking tussen Duitsland en Israël als het gaat om het nucleaire programma van de Israëli’s. Het blad beschrijft hoe een Duits bedrijf in de noordelijke stad Kiel onderzeeërs liet bouwen voor de Israëlische overheid. Hoewel Duitse regeringsfunctionarissen altijd ontkend hebben te weten dat de onderzeeërs bewapend werden met kernwapens, wist de Duitse regering in de praktijk wel beter, zegt bijvoorbeeld de voormalige Duitse minister van Defensie Lothar Rühl tegen Der Spiegel.

Duitsland levert Israël komende jaren nog drie onderzeeërs

Pikant aan het verhaal in Der Spiegel is dat de Duits-Israëlische samenwerking momenteel nog volop aan de gang is en de komende jaren zal voortduren. De Duitsers hebben drie onderzeeërs aan Israël geleverd en zullen er tot 2017 nog drie leveren. Israël overweegt daarnaast nog een zevende, achtste en negende onderzeeër in Duitsland te laten bouwen.

De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak zegt in Der Spiegel dat Duitsers “trots” mogen zijn dat zij het bestaan van de staat Israël al “zoveel jaar” hebben verzekerd.

Meer reacties en details morgen op de site van het Duitse weekblad.

    • Pim van den Dool