Presidentskandidaat Egypte: met Morsi terug naar Middeleeuwen

Presidentskandidaat Ahmed Shafiq liet vanmiddag op een persconferentie in Kairo een krantenbericht zien waaruit zou blijken dat zijn tegenstander van de Moslimbroederschap onbetrouwbaar is. Foto AFP / Mohammed Abed

Kiest Egypte Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap tot president, dan krijgen christenen het zwaar te verduren en keert het land terug naar de “duistere middeleeuwen”. Daarvoor heeft Morsi’s rivaal Ahmed Shafiq vandaag gewaarschuwd.

Shafiq, die een seculiere staat voor ogen heeft en beloofd heeft de stabiliteit en veiligheid in Egypte te herstellen, noemde Morsi en zijn Moslimbroederschap representanten van een “sektarische staat”, terwijl Shafiq naar eigen zeggen strijdt voor een “burgerlijke staat” waarin ieders vrijheid wordt gerespecteerd. “Ik sta voor vooruit kijken, zij staan voor een teruggang in de tijd”, aldus Shafiq op een persconferentie.

Strijd laait op na omstreden vonnis tegen Mubarak

De 70-jarige Shafiq, die pikant genoeg premier onder Mubarak werd tijdens de volksopstand van begin vorig jaar, ziet volgens persbureau AP met lede ogen aan dat Morsi probeert munt te slaan uit de volkswoede over het vonnis dat de rechter gisteren over Mubarak velde. Mubarak kreeg levenslang voor zijn aandeel in de dood van betogers, maar de oud-president en zijn zonen werden vrijgesproken van corruptie. De hoogste aanklager in Egypte kondigde vanmiddag aan in hoger beroep te gaan tegen het vonnis.

Shafiq en Morsi strijden op 16 en 17 juni om het presidentschap van Egypte. Ze waren in de eerste ronde eind mei de kandidaten met de meeste stemmen, maar geen van de twee behaalde een meerderheid van stemmen die nodig was om direct verkozen te worden. Shafiq en Morsi rekenden in de eerste ronde af met onder anderen Amr Moussa, oud-secretaris-generaal van de Arabische Liga, en de linkse nationalist Hamdeen Sabahi, de favoriete kandidaat van de activisten op het Tahrirplein.

Morsi riep Sabahi en andere kandidaten vorige week op een verbond tegen Shafiq te sluiten. Dit zou nodig zijn om de revolutie in het land te “redden”. Een overwinning van Shafiq zou volgens Morsi een nieuw tijdperk à la Mubarak inluiden.

    • Pim van den Dool