Panetta: VS blijven nadrukkelijk aanwezig in Vietnam

U.S. Defense Secretary Leon Panetta (2nd L) embarks the United States Navy ship (USNS) Richard E. Byrd with Master Captain John Sargent (L) as he tours the ship in Cam Ranh Bay June 3, 2012. REUTERS/Jim Watson/Pool (VIETNAM - Tags: POLITICS MILITARY MARITIME) Panetta (tweede van links) gaat aan boord van het Amerikaanse marineschip Richard E. Byrd in Cam Rahn Bay.

De Verenigde Staten blijven nadrukkelijk aanwezig in de Vietnamregio en zullen bondgenoten helpen om hun maritieme rechten te beschermen. Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta vandaag tijdens een bezoek aan Cam Ranh, waar ooit een grote Amerikaanse basis was.

De Zuid-Chinese Zee, een maritiem gebied waar zes landen een deel van claimen, is geopolitiek van groot belang voor de Amerikanen. Het is één van de drukst bevaren zeeroutes in de wereld.

Panetta is de hoogst geplaatste Amerikaanse regeringsfunctionaris die sinds de oorlog in Vietnam een bezoek brengt aan Cam Ranh Bay, meldt persbureau AP. Het vliegveld en de haven van Cam Ranh Bay (wiki) waren een van de drie grootste Amerikaanse bases in Vietnam.

    • Marije Willems