Hoofdaanklager in beroep tegen vonnis in zaak-Mubarak

Aanhangers van Mubarak verschuilen zich achter zijn portret, gisteren tijdens het aanhoren van het vonnis tegen de oud-president. Foto AFP / Marco Longari

De hoofdaanklager in Egypte gaat in beroep tegen het vonnis in de zaak tegen oud-president Hosni Mubarak. De vorig jaar door een volksopstand verdreven leider werd gisteren veroordeeld tot levenslang, maar een aantal topfunctionarissen van zijn regime en de politie gingen vrijuit.

De rechtbank in Kairo bepaalde gistermiddag dat Mubarak medeplichtig is aan de dood van ruim achthonderd betogers tijdens de opstand in Egypte vorig jaar, maar werd vrijgesproken van verschillende aanklachten van corruptie. Zijn twee zoons Gamal en Alaa Mubarak werden ook vrijgesproken van corruptie, evenals zes topcommandanten van de politie. Er zou te weinig bewijs zijn dat de politiecommandanten medeplichtig zijn aan de dood van de betogers.

De aanklager moet volgens de wet tegen het vonnis in z’n geheel in beroep gaan. Of dit nog gevolgen heeft voor Mubarak zelf, tegen wie de doodstraf was geëist, is nog onduidelijk.

Emotie bij Mubarak en zijn tegenstanders na vonnis

Het vonnis in de zaak-Mubarak deed de emoties in Egypte gisteren hoog oplaaien. Mubarak zelf verzette zich na het vonnis in de rechtbank hevig tegen overplaatsing naar de zwaarbewaakte Torah-gevangenis in het zuiden van Kairo. Het kostte zijn begeleiders een half uur om hem uit de helikopter te krijgen die hem vanaf de rechtbank vervoerde. Eenmaal in de gevangenis werd Mubarak onwel en werd hij opgenomen in het ziekenhuis.

Op het Tahrirplein in Kairo, waar de volksopstand tegen Mubarak vorig jaar begon en tot een climax kwam, demonstreerden tienduizenden Egyptenaren gisteravond tegen het vonnis van de rechtbank. Mubarak is volgens de betogers te licht gestraft voor zijn misdaden.

    • Pim van den Dool